Ολλανδία: Κοντά είναι στην εκλογή της πρώτης Κούρδισσας πρωθυπουργού στην Ευρώπη - Την αποκαλούν "πίτμπουλ με τακούνια"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 20:03 Ολλανδία: Κοντά είναι στην εκλογή της πρώτης Κούρδισσας πρωθυπουργού στην Ευρώπη - Την αποκαλούν "πίτμπουλ με τακούνια"

Γιατί η 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ έχει πολλές πιθανότητες να είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας και μάλιστα κουρδικής καταγωγής.

Την ώρα που οι Ολλανδοί προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας που θα σηματοδοτήσει τη μετά Ρούτε εποχή, το βέβαιο είναι ότι η χώρα αλλάζει σελίδα.

Βασικοί διεκδικητές είναι η Τουρκάλα κουρδικής καταγωγής Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, που μετανάστευσε στην Ολλανδία όταν ήταν 7 ετών, και ο Πίτερ Όμτσιχτ, ένας άγνωστος μέχρι πριν λίγο καιρό, που δημιούργησε το κόμμα του πριν από μόλις τρεις μήνες.

 

Η 46χρονη Γεσιλγκιόζ η νέα επικεφαλής του φιλελεύθερου-συντηρητικού VVD του Μαρκ Ρούτε και κόρη Τούρκων προσφύγων, συγκεντρώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της περισσότερες πιθανότητες να είναι η επόμενη που θα αναλάβει τα ηνία της Ολλανδίας.

Το παρατσούκλι που της έχουν αποδώσει ολλανδικά και διεθνή ΜΜΕ είναι "πίτμπουλ με τακούνια". Η απάντηση που δίνει είναι: "Ναι, λατρεύω τα σκυλιά και λατρεύω τα τακούνια" και αφήνει τις φήμες να οργιάζουν προς όφελός της.

Ολλανδία: Κοντά είναι στην εκλογή της πρώτης Κούρδισσας πρωθυπουργού στην Ευρώπη - Την αποκαλούν "πίτμπουλ με τακούνια"
Η 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ.

Για τον Πίτερ Όμτσιχτ, 49 ετών, καταγράφεται ένα σημαντικό κύμα δημοτικότητας. Το κεντρώο κόμμα του "Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο" που υπόσχεται συνταγματική μεταρρύθμιση και μείωση του κόστους ζωής, αναδεικνύεται από το πουθενά ως ισχυρός πόλος ενώ δημοσκοπικά ακολουθεί το συντηρητικό κόμμα με μικρή διαφορά.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο 49χρονος Πίτερ Όμτσιχτ.

Ποια είναι η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ που πρωτοέφτασε στην Ευρώπη στην Κω

Γεννημένη στην Άγκυρα το 1977, η Γεσιλγκιόζ Ζεγκέριους έφτασε στην Ολλανδία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως αιτούσα άσυλο.

Ο κουρδικής καταγωγής πατέρας της, Γιουτζέλ Γεσιλγκιόζ, ήταν αριστερός συνδικαλιστής ο οποίος πήρε την οικογένειά του και έφυγε από την Τουρκία "κυνηγημένος" από τη χούντα του Εβρέν.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η μικρή Ντιλάν και η οικογένειά της έφτασαν στην Ολλανδία έχοντας περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος πρώτα στην Ελλάδα. Το 1984 έφτασαν στην Κω με σκάφος. Αργότερα, η οικογένεια κατέληξε στην Ολλανδία όπου ζήτησαν άσυλο.

Η Γεσιλγκιόζ έχει διαδεχθεί τον Ρούτε στην ηγεσία του συντηρητικού VVD. Ειδικά ωστόσο ως προς το μεταναστευτικό, κατεβαίνει με σκληρή γραμμή προτείνοντας την υιοθέτηση ενός συστήματος χορήγησης ασύλου δύο σταδίων, την κατάργηση του δικαιώματος μόνιμης κατοικίας, τη χορήγηση ολλανδικής υπηκοότητας ύστερα από ένα διάστημα δέκα ετών.

26 κόμματα για 150 έδρες

Στις εκλογές συμμετέχουν 26 κόμματα που διεκδικούν τις 150 έδρες του ολλανδικού κοινοβουλίου. Το κλειδί για το προς τα πού θα γύρει η πλάστιγγα φαίνεται ότι το κρατούν οι αναποφάσιστοι. Αν και υπάρχει ελάχιστο όριο εισόδου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο έως και 17 κόμματα κάτι που θα καταστήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης πραγματικό γολγοθά. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος κυβερνητικός συνασπισμός χρειάστηκε εννέα μήνες για να σχηματιστεί και άντεξε λιγότερο από δύο χρόνια.

Οι πιθανότητες της Γεσιλγκιόζ να γίνει πρωθυπουργός ενισχύονται καθώς ακόμα και στην περίπτωση που το νεοσύστατο κόμμα του Πίτερ Ομτσιχτ έρθει πρώτο, ο ίδιος εμφανίζεται να μην ενδιαφέρεται για τη θέση του πρωθυπουργού σε έναν επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Γιατί παραιτήθηκε ο Ρούτε

Ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός επί 13 χρόνια, παραιτήθηκε τον Ιούλιο έπειτα από αδυναμία συμφωνίας στον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό επί πρότασης του συντηρητικού κόμματος VVD του Ρούτε για να περιοριστεί η ροή των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία. Η πρόταση του κόμματος του Ρούτε προέβλεπε περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα των παιδιών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία καθώς και να περνά μία διετία μέχρι να μπορεί ο κάθε πρόσφυγας να κάνει αίτηση για οικογενειακή επανένωση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕ
Ο απερχόμενος, έπειτα από 13 χρόνα διακυβέρνησης, Μαρκ Ρούτε.

Οι εκλογές διεξάγονται σε ένα περιβάλλον πολλών εσωτερικών κρίσεων που έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος ζωής, τη δυσκολία εύρεσης στέγης, τα κενά στο σύστημα υγείας και το μεταναστευτικό.

πηγή: thetoc.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση