Απίστευτη ηλεκτρονική απάτη με 800.000 θύματα από κινέζικο eshop - Πώς εξαπατούσαν με δήθεν επώνυμα προϊόντα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024 16:46 Απίστευτη ηλεκτρονική απάτη με 800.000 θύματα από κινέζικο eshop - Πώς εξαπατούσαν με δήθεν επώνυμα προϊόντα

Τα πρώτα fake ηλεκτρονικά καταστήματα του συγκεκριμένου δικτύου εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο το 2015.

Θύματα ενός εκτενούς δικτύου χιλιάδων fake ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι χειριστές του οποίου βρίσκονται στην Κίνα, έπεσαν πάνω από 800 χιλιάδες καταναλωτές σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου με τα οποία στήθηκαν οι παγίδες υπόσχονταν (και πολλά αυτά συνεχίζουν να το υπόσχονται) την πώληση ειδών πολυτελείας με υπογραφές διάσημων designer. Αντί όμως να λαμβάνουν τα πολυτελή αγαθά που παράγγελναν, τα θύματα του κινέζικου δικτύου απλώς παραχωρούσαν τα δεδομένα τους ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις έβλεπαν και τα χρήματά τους να κάνουν φτερά.

Από τους 800 χιλιάδες που παραχώρησαν προσωπικά δεδομένα (ονοματεπώνυμα, τηλεφωνικούς αριθμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, διευθύνσεις email αλλά και ταχυδρομικές διευθύνσεις) δημιουργώντας ηλεκτρονικό λογαριασμό χρήστη, περίπου 476 χιλιάδες έδωσαν και τραπεζικά στοιχεία, δηλαδή αριθμούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών καθώς και τον τριψήφιο αριθμό ασφαλείας της κάρτας τους.

Κοινή έρευνα των εφημερίδων Guardian, Die Zeit και Le Monde φέρνει στο φως τους μηχανισμούς της τεράστιας απάτης. Σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Εμπορικών Συναλλαγών, πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 76.000 ψεύτικοι ιστότοποι που εμφανίζονταν ως ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ειδικοί πληροφοριακών συστημάτων που εξέτασαν τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας υποστηρίζουν ότι τεχνικά το δίκτυο ήταν πολύ καλοστημένο και δύσκολο να εντοπιστεί από έναν απλό καταναλωτή ότι πίσω από τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν υπήρχαν αληθινά καταστήματα ή επιχειρήσεις για να τους προμηθεύσουν όσα διαφήμιζαν.

Το κόλπο για να προσελκύουν τα θύματά τους ήταν να παρουσιάζονται ως outlet μεγάλων οίκων μόδας όπως οι Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada ενώ οι σελίδες εμφανίζονταν σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά).

Οι καταναλωτές όμως που είχαν δώσει τα προσωπικά τους δεδομένα αλλά και τα χρήματά τους, δεν λάμβαναν ποτέ τα είδη για τα οποία είχαν πληρώσει.

Απίστευτη ηλεκτρονική απάτη με 800.000 θύματα από κινέζικο eshop - Πώς εξαπατούσαν με δήθεν επώνυμα προϊόντα

Τα πρώτα fake ηλεκτρονικά καταστήματα του συγκεκριμένου δικτύου εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο το 2015. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έλαβαν πάνω από 1 εκατομμύριο παραγγελίες. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι επιτήδειοι προσπάθησαν να υφαρπάξουν περίπου 50 εκατ. ευρώ. Από τις συνολικά άνω των 75 χιλιάδων fake διευθύνσεις, σήμερα ενεργές παραμένουν περίπου 22.500.

Την αποκάλυψη για το δίκτυο των fake ηλεκτρονικών καταστημάτων έκανε η γερμανική εταιρεία συμβούλων σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Security Research Labs (SR Labs). "Τα δεδομένα είναι το νέο νόμισμα" τόνισε στους δημοσιογράφους των τριών ευρωπαϊκών εφημερίδων ο Τζέικ Μουρ, σύμβουλος σε θέματα παγκόσμιας κυβερνοασφάλειας.

Και προειδοποίησε ότι τέτοιες μαζικές συγκεντρώσεις προσωπικών δεδομένων θα μπορούσαν επίσης να είναι πολύτιμες για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για σκοπούς παρακολούθησης. Η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να έχει αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά".

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση