Αλέξανδρος Ωνάσης: 51 χρόνια μετά ο θάνατός του παραμένει άλυτος γρίφος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 22:08 Αλέξανδρος Ωνάσης: 51 χρόνια μετά ο θάνατός του παραμένει άλυτος γρίφος

Η μοιραία μέρα για τον Αλέξανδρο Ωνάση ήταν η Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973. Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε ο γόης γιoς του έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση, κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τραυματίστηκε βαριά και ελαφρότερα οι δύο συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 7μμ της 23ης Ιανουαρίου 1973, λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Ήταν μόλις 25 ετών.

Ο θάνατός του άλλαξε την μοίρα όλης της οικογένειας και παραμένει μέχρι σήμερα, ένας άλυτος γρίφος όσον αφορά στα αίτια του δυστυχήματος.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Απριλίου 1948 από τον γάμο του έλληνα κροίσου με την πρώτη του γυναίκα Τίνα Λιβανού. Από τον ίδιο γάμο θα γεννηθεί δύο χρόνια μετά η αδερφή του, Χριστίνα Ωνάση. Οι σχέσεις του με τον μεγιστάνα πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές. Αγαπούσε πολύ τη μητέρα του και δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τον χωρισμό των γονιών του αλλά και τον γάμο του πατέρα του με την Τζάκι Κένεντι.

Τα αεροπλάνα και τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα, ήταν τα πάθη του Αλέξανδρου Ωνάση. Μάλιστα από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70 η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας είχε περάσει στον ίδιο.

Νέος, όμορφος, ένας γοητευτικός καρδιοκατακτητής, είχε όλο το πακέτο για να μεγαλουργήσει. Άλλωστε ήταν ο μοναχογιός του Αρίστου και διάδοχος τής αυτοκρατορίας του.

Όμως το νήμα της ζωής του θα κοβόταν τόσο απότομα και άδικα σε μία πτήση ρουτίνας.

Ο θάνατος που «σκότωσε» τον Αριστοτέλη Ωνάση

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973. Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε ο Αλέξανδρος Ωνάσης, κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δευτερόλεπτα αφού απογειώθηκε.

Ο Αλέξανδρος θέλησε εκείνη την ημέρα να δοκιμάσει τις ικανότητές του στο πιλοτάρισμα του αεροσκάφους, αφού είχε παρακολουθήσει στο Λονδίνο ένα σεμινάριο με εξομοιωτές πτήσεων.

Επιβιβάστηκε στο Piaggio 136 μαζί με τον Ντόναλντ Μακ Κάσκερ, ο οποίος ανέλαβε εκείνη την ημέρα τα καθήκοντά του ως ο νέος πιλότος της οικογένειας.

Στο πηδάλιο κάθισε ο Αλέξανδρος, δίπλα του ο Μακ Γκρέγκορ και στην πίσω θέση ο Μακ Κάστερ. Όλα ήταν έτοιμα για την πτήση, κατά την οποία θα επιχειρούσαν και προσθαλάσσωση κοντά στον Πόρο, ενώ στη συνέχεια θα πετούσαν για τον Σκορπιό. Ο Αλέξανδρος συνομίλησε με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Ελληνικού κι αφού πήρε την απαραίτητη άδεια, προχώρησε στην απογείωση.

Σχεδόν αμέσως το αεροσκάφος συνετρίβη, γράφοντας με τραγικό τρόπο το τέλος. Το αεροσκάφος προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα στο έδαφος.

Στη συνέχεια άρχισε να περιστρέφεται στον διάδρομο και σε λίγα λεπτά η άτρακτός του είχε μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης βαρύτατα τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, όμως ήταν σοβαρά και κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή μία μέρα μετά, όταν ο πατέρας του, λέγεται ότι πήρε τη δύσκολη απόφαση της αποσύνδεσής του από τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή, όταν πια οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα να σωθεί.

Μόλις οι γιατροί ανήγγειλαν τον θάνατο του Αλέξανδρου, η μητέρα του, Τίνα, λιποθύμησε και ο Αριστοτέλης ξέσπασε σε λυγμούς.

Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο αγαπημένος του γιος και διάδοχος ήταν νεκρός. «Ήταν καλό παιδί, υποσχόμενο παιδί» έλεγε συντετριμμένος σε συνέντευξη που έδωσε λίγες ώρες αργότερα μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου.

«Για τον Αριστοτέλη Ωνάση ο τραγικός θάνατος του Αλέξανδρου αποτέλεσε την αρχή του τέλους του. Μετά από αυτό ο μεγιστάνας κατέρρευσε και περίμενε απλά τον θάνατό του», είχε δηλώσει στο newsit.gr ο πρώην εκπρόσωπος της οικογένειας Ωνάση, Αλέξης Μανθεάκης.

«Είχε τύψεις ο Ωνάσης γιατί ο Αλέξανδρος του ζητούσε να αλλάξουν το συγκεκριμένο παλιό αεροσκάφος και να πάρουν ελικόπτερο το οποίο θεωρούσε πιο ασφαλές. Τον Αλέξανδρο πάντα τον απασχολούσε όλες οι πτήσεις να είναι ασφαλείς για όλο τον κόσμο, για αυτό και ενημερωνόταν συνεχώς για κάθε καινούργιου τύπου αεροσκάφος, είτε μικρό είτε μεγαλύτερο», είπε ακόμα.

Μάλιστα, όπως θα αποκαλύψει, ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν μπορούσε με τίποτα να διαχειριστεί μέσα του τον θάνατο του γιου και κάθε φορά που βρισκόταν για μέρες στο Σκορπιό επισκεπτόταν τα απογεύματα τον τάφο του γιου του, έστρωνε τραπέζι και του μιλούσε με τις ώρες…

Από την πρώτη στιγμή ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν πίστεψε ότι το δυστύχημα ήταν τυχαίο αλλά ότι γιος του ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας. 

Αργότερα, τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι προκλήθηκε επειδή είχαν τοποθετηθεί ανάποδα τα πηδάλια κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου. Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, όπως υποστήριζε, με 1.000.000 δολάρια.

Θλιμμένη για χρόνια από τον θάνατο του αδελφού της και η Χριστίνα Ωνάση, η οποία όπως λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Μανθεάκης του είχε μεγάλη αδυναμία. «Τον αγαπούσε και της είχε στοιχίσει η απώλειά του. Θεωρούσε ότι υπήρχε μια κατάρα στην οικογένεια με αποτέλεσμα να φεύγει ο ένας μετά τον άλλον».

Αεροπορικό δυστύχημα από λάθος του πιλότου ή κάποιοι σκότωσαν τον 25χρονο Αλέξανδρο για να συνθλίψουν τον Αριστοτέλη Ωνάση;

Μέχρι σήμερα, αν και πολλά έχουν ακουστεί και λεχθεί στο παρασκήνιο, κανείς δεν μπόρεσε να μάθει με στοιχεία αν ήταν δυστύχημα ή δολιοφθορά.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν συνήλθε ποτέ από τον θάνατο του γιου του. Ήταν ένας ζωντανός νεκρός. Πέθανε στο Παρίσι δυο χρόνια μετά, το 1975, από οξεία μυασθένεια, ενώ η Τίνα Λιβανού «έφυγε» το 1974.

Η κόρη τους, Χριστίνα, πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση