Ελληνική τηλεόραση: Οι 50 καλύτερες σειρές (και άλλες που δεν θέλουμε να θυμόμαστε)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 23:50 Ελληνική τηλεόραση: Οι 50 καλύτερες σειρές (και άλλες που δεν θέλουμε να θυμόμαστε)

Πρόσφατα, ειδικοί από 43 χώρες συνέβαλαν στην κατάρτιση του καταλόγου με τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές του 21ου αιώνα. Αν επιχειρούσε κάποιος να δημιουργήσει μια αντίστοιχη λίστα, αλλά μόνο για την Ελλάδα, θα ερχόταν αμέσως αντιμέτωπος με μια σειρά από μεθοδολογικά, καθώς και ουσιαστικά διλήμματα. Το πρώτο και πλέον κρίσιμο εξ αυτών αφορά, βεβαίως, στην επιλογή ανάμεσα σε ελληνικά ή ξένα σίριαλ.
 

 

Ένα δεύτερο δίλημμα έγκειται στο εάν το χρονικό διάστημα αναφοράς θα πρέπει να περιοριστεί στα τελευταία 21 χρόνια ή θα πρέπει να επεκταθεί στο παρελθόν. Κι αυτό διότι α) η τηλεόραση στην Ελλάδα καθυστέρησε πολύ σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο να συμπεριλάβει την ιδιωτική πρωτοβουλία, άρα η παραγωγή σειρών είναι συγκριτικά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη του εξωτερικού και β) αν επιλέξει να μείνει κανείς μόνο στα του 21ου αιώνα, ειδικά για τις αμιγώς ελληνικές σειρές, θα καταγράψει μια ελλιπή, μάλλον κολοβή και μη αντιπροσωπευτική ιστορία.

Το τρίτο ζήτημα είναι, βεβαίως, τα κριτήρια: Με ποια λογική χαρακτηρίζει κάποιος «καλή» μία σειρά, «καλύτερη» από κάποιαν άλλην ή ακόμη και «αξεπέραστη»; Η ποιότητα, για παράδειγμα, έχει να κάνει με τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα, μια παράμετρος η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τη διαθέσιμη τεχνολογία ανά εποχή και, ακόμη περισσότερο, από τα διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση. Υπερπαραγωγές του χθες φαίνονται σαν φαιδρές προχειροδουλειές με τα σύγχρονα δεδομένα και υπ' αυτή την έννοια η αξιολόγηση συναρτάται στην εξέλιξη και την αναπόφευκτη ιστορικότητα.
 

 

Αλλά για να μην το κουράζουμε, το μόνο κριτήριο που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου, είναι η πρωτοτυπία του σεναρίου, της πλοκής και, ιδιαίτερα για τις κωμωδίες, των διαλόγων. Αν ατάκες από σίριαλ των '90s κυκλοφορούν ακόμη στο YouTube πχ «στην οικογένειά μας δεν χωρίζαμε τους άντρες μας. Τους θάβαμε» όπως έλεγε η Ντένη Μαρκορά (Ντίνα Κώνστα) στους «Δύο Ξένους» ή σχεδόν οτιδήποτε ξεστόμιζε ο θρυλικός «Ακάλυπτος», τότε η σειρά αξίζει τη θέση της στην ιστορία. Είναι τόσο απλό. Και συνήθως οι δείκτες τηλεθέασης επιβραβεύουν ακριβώς αυτό, δηλαδή τη δύναμη της πρόζας.

 
markora


Συνεπώς, το protothema.gr επιλέγει να μην περιοριστεί στον 21ο αιώνα, αλλά να προτείνει μια λίστα με τα καλύτερα τηλεοπτικά σίριαλ γενικώς. Οι ξένες σειρές δεν καταλογογραφούνται αξιολογικά, αλλά απλώς υπενθυμίζονται. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι τουρκικές, οι οποίες την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατέκλυσαν το πρόγραμμα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών και αποτέλεσαν «μια κάποια λύση» για το σκότωμα του χρόνου. Και ενώ πολλές από αυτές ήταν αξιόλογες παραγωγές -τουλάχιστον από τεχνικής άποψης- μάλλον ελάχιστοι θέλουν να τις θυμούνται.

 

 

 

Σε αξιολογική σειρά, εν πολλοίς αυθαίρετη και υποκειμενική, αλλά βασισμένη στο κριτήριο του πόσο εύκολα ανακαλούνται στη συλλογική μνήμη και άρα πόσο βαθύ ήταν το αποτύπωμα που άφησαν, παρουσιάζονται τα 50 καλύτερα ελληνικά σίριαλ όλων των εποχών.

Πρώτος κατάλογος, εν είδει προθέρμανσης (και μιας κάποιας ανατριχίλας λόγω αλγεινών αναμνήσεων από την εποχή της ακμής τους) με ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς τουρκικές σειρές στην Ελληνική TV:

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΙΡΙΑΛ

Τα σύνορα της Aγάπης

Μοιραίος Έρωτας

Θανάσιμη Oμορφιά

Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής

Καρά Σεβντά

Το Κορίτσι που Αγάπησα

Έρωτας και Τιμωρια

Καρανταγί

Σιλά

Χίλιες και μια Νύχτες κ.λπ

ΞΕΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

Τα Φιλαράκια

Το μικρό σπίτι στο Λιβάδι

Οικογένεια Γουόλτονς

Τόλμη και γοητεία

Δυναστεία

Πέυτον Πλέης

24

Lost

lost


Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς

Baywatch

Το Αστυνομικό Τμήμα της Χιλ Στριτ

Ο Φυγάς

Star Trek

Big Bang Theory

 

bigbang


Ντάλλας

Ο Ιππότης της Ασφάλτου

Peaky Blinders

CSI (Λας Βέγκας, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη)

Ντιούκς

Sex & the City

Narcos

Gray's Anatomy

Modern Family

Suits

Ο Άγιος

Μαγκάιβερ

Νοικοκυρές σε απόγνωση

Αυτός αυτή και τα μυστήρια

Ατίθασα νιάτα

X-Files

Χαμένοι στο Διάστημα

Dexter

dexter


Λάσι

Μπονάντσα

Λας Βέγκας

Ντετέκτιβ Μάγκνουμ

Γενικό Νοσοκομείο


...και οι 50 καλύτερες Ελληνικές Σειρές όλων των εποχών (ή, τουλάχιστον, αυτές που θα θυμόμασταν στο υποθετικό σενάριο που η ελληνική TV θα εξαφανιζόταν για πάντα)


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

50. Η Λάμψη

49. Το Καφέ της Χαράς

48. Κωνσταντίνου και Ελένης

 

konstantinou-kai-elenis-header_2

47. Οι Ιερόσυλοι

46. Άγνωστος Πόλεμος

45. Ανατομία ενός εγκλήματος

44. Το δις εξαμαρτείν

43. Επιθυμίες

42. Μην αρχίζεις τη μουρμούρα

 

 

mourmoura

41. Άγγιγμα Ψυχής

40. Το Ρετιρέ

39. Αναστασία

38. Χάι Ροκ

37. Λαβ Σόρρυ

36. Ψίθυροι καρδιάς

 

psithiroi-kardias-eratw-gletsos_2

 

 

35. Κλείσε τα μάτια

34. Στο Κάμπινγκ

33. Παράξενος ταξιδιώτης

32. Τμήμα Ηθών

31. Εγκλήματα

30. 10η εντολή

29. Άγριες Μέλισσες

 

melisses

28. 10 Μικροί Μήτσοι

27. Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται

26. Μεθοριακός Σταθμός

25. Η Γειτονιά μας

24. Εκείνες κι εγώ

23. Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού

22. Λούνα Πάρκ

21.Πανθέοι

20. Αστροφεγγιά

19. Ευτυχισμένοι μαζί

 

 

eutixismenoi-mazi


18. Εκείνος κι Εκείνος

17. Πενήντα-Πενήντα

16. Το κόκκινο ποτάμι

15. Μαύρα μεσάνυχτα

14. Είσαι το ταίρι μου

13. Σαββατογεννημένες

12. Ντόλτσε Βίτα

11. Μαντάμ Σουσού

10.Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά

9. Δύο Ξένοι

 

 

dyoksenoi


8. Λόγω Τιμής

7. Το νησί

6. Οι Απαράδεκτοι

5. Η Κάθοδος

4. Τρεις Χάριτες

3. Σ' αγαπώ-Μ' αγαπάς

2. Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή

1. Στο παρά πέντε

 

 

parapente

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com