Πόσους υποψήφιους θα έχει το ψηφοδέλτιο για το Δήμο Λαμιέων - Πόσες θα είναι οι γυναίκες;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 08:06 Πόσους υποψήφιους θα έχει το ψηφοδέλτιο για το Δήμο Λαμιέων - Πόσες θα είναι οι γυναίκες;

Κατεβαίνει στους 201 κατοίκους το όριο των δημοτικών κοινοτήτων με τριμελή συμβούλια.

Μπορεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, να εστιάζει στις κάλπες της 21ης Μαΐου, αλλά και τις μετεκλογικές εξελίξεις, πολλοί είναι όμως εκείνοι που έχουν το βλέμμα στραμμένο στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτώβρη. Πολλώ δε μάλλον, τώρα που η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για την τοπική αυτοδιοίκηση -αναμένεται να ψηφιστεί την Μεγάλη Τρίτη- με το οποίο κατεβαίνει στους 201 κατοίκους το όριο των δημοτικών κοινοτήτων με τριμελή από μονομελή εκπροσώπηση. 

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:

α) 3 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 – 2.000 κατοίκους, 

β) 5 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2.001 – 10.000 κατοίκους, 

γ) 11 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 10.001 – 50.000 κατοίκους και 

δ) 15 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 50.001 και άνω κατοίκους.

Είναι μια τροποποίηση που, αναμφίβολα, ενισχύει τους εν ενεργεία δημάρχους που έχουν και την ευχέρεια να καταρτίσουν πλήρη συνδυασμό, αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι, σύμφωνα με με το αίτημα της ΚΕΔΕ, εφόσον δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με υπουργική απόφαση ο αριθμός του μόνιμου πληθυσμού που θα προσδιορίσει και τον αριθμό των εδρών των κοινοτήτων, μέχρι τέλος Μαρτίου, ο αριθμός αυτός θα καθοριστεί με την απογραφή του 2011.

Με τα δεδομένα αυτά, ας δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο μεγαλύτερο δήμο της Φθιώτιδας, στο Δήμο Λαμιέων:

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου από 41 που είναι σήμερα, θα μειωθούν σε 35.

Ο αριθμός των υποψηφίων μπορεί να προσαυξάνεται κατά 150%, οπότε ο μέγιστος αριθμός μπορεί να είναι 89 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Από τις 46 Κοινότητες του Δήμου Λαμιέων η Δημοτική Κοινότητα Λαμίας έχει δεκαπενταμελές συμβούλιο, 2 κοινότητες έχουν πενταμελή συμβούλια, 30 Κοινότητες έχουν τριμελή συμβούλια και 13 Κοινότητες έχουν μονομελή συμβούλια.

O ελάχιστος αριθμός των μελών των Κοινοτήτων, δηλαδή το σύνολο Προέδρων και Συμβούλων Δημοτικών Κοινοτήτων ανέρχονται σε 128 και ο μέγιστος με την προσαύξηση 330.

Συνεπώς το ψηφοδέλτιο κάθε επίδοξου διεκδικητή του Δήμου Λαμίας, θα πρέπει να περιέχει ελάχιστο αριθμό υποψηφίων 163 και μέγιστο αριθμό 419 υποψήφιους συμβούλους.

Άλλη μια κρίσιμη παράμετρος, που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι υποψήφιοι Δήμαρχοι για το Δήμο Λαμιέων, είναι το γεγονός ότι στο συνολικό αριθμό υποψηφίων θα πρέπει ποσοστό 40%, τουλάχιστον,  να είναι γυναίκες (ή και άνδρες). Οπότε, το ψηφοδέλτιο του Δήμου Λαμιέων με συνολικό αριθμό 163 υποψηφίων, θα πρέπει να περιέχει τον ελάχιστο αριθμό των 65 γυναικών.

Αν το ψηφοδέλτιο έχει τον μέγιστο αριθμό των 419 υποψηφίων, τότε από αυτούς οι 168 θα πρέπει να είναι γυναίκες.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια για το Δήμο Λαμιέων και να κατατεθούν μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης το αργότερο έως τις 23:59 της 31ης Αυγούστου.

Οπότε, όσοι πιστοί προσέλθετε...

(Δείτε τον πίνακα με τον αριθμό των υποψηφίων στις κοινότητες του Δήμου Λαμιέων):

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση