Γιάννης Συκιώτης: «Όσοι διαφωνούν και αγανακτούν με τον εμπαιγμό είναι ρατσιστές;»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 07:36 Γιάννης Συκιώτης: «Όσοι διαφωνούν και αγανακτούν με τον εμπαιγμό είναι ρατσιστές;»

Στην αντεπίθεση περνά ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης, καταγράφοντας τις κινήσεις εκείνες από μέρους της κυβέρνησης που έδωσαν την αφορμή για αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Ο ίδιος απορρίπτει χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν σε βάρος του ίδιου και των δημοτών του, επιστρέφοντας την ευθύνη σε εκείνους που με την στάση τους, τη μυστικότητα και την τακτική του αιφνιδιασμού προκάλεσαν και προκαλούν την κοινή λογική των κατοίκων των Καμένων Βούρλων.

Η ανακοίνωση Συκιώτη για όσα έγιναν - και γίνονται αφού ακόμη κανένας δεν τους έχει ενημερώσει επίσημα - γύρω από την εγκατάσταση των 39 ανηλίκων στον αστικό οστό των Καμένων Βούρλων.

«Επειδή έλαβε τεράστια έκταση το ζήτημα της αιφνιδιαστικής προσέλευσης και εγκατάστασης στην πόλη των Καμένων Βούρλων μίας ομάδας ατόμων, που όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε επρόκειτο για 39 ασυνόδευτους ανήλικους, για τους οποίους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πληροφορήθηκα, ότι πρόκειται για πρόσφυγες, προσωπικά ως Δήμαρχος και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σε σχέση με τα όσα διημείφθησαν, οφείλω να αναφέρω τα εξής:

Την 23/9/2020 μεσημεριανές ώρες, ενημερώθηκα τηλεφωνικώς από κατοίκους των Καμένων Βούρλων, ότι είχε καταφθάσει με δύο τουριστικά λεωφορεία μια ομάδα ατόμων, αλλοδαπής προέλευσης, έξωθεν του Ξενοδοχείου «Ευσταθίου», το οποίο βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και επί της οδού Πανουργιά.

Οι αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι με ενημέρωσαν, αντιλήφθηκαν αμέσως, ότι επρόκειτο για πρόσφυγες, οι οποίοι θα εγκαθίσταντο στο άνω αναφερόμενο ξενοδοχείο, το οποίο τα τελευταία δέκα πέντε περίπου έτη δεν λειτουργούσε και ήταν εν τοις πράγμασι εγκαταλελειμμένο.

Ο Δήμος και εγώ προσωπικά, δεν είχαμε λάβει καμία απολύτως ενημέρωση, σχετικά με το θέμα αυτό, από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γεγονός που ουδείς μπορεί να διαψεύσει. Μάλιστα προφορικώς πληροφορηθήκαμε, ότι και κανένας άλλος φορέας δεν είχε λάβει ενημέρωση, για το εν λόγω θέμα, ούτε καν η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδος και το κατά τόπον αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα. Η προχειρότητα στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης μεταφοράς προσώπων, αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι πρώτα ήρθαν οι ανήλικοι και μετά από ώρα κατέφθασε ο εξοπλισμός φιλοξενίας τους κρεβάτια, στρώματα κλπ.

Είναι παντελώς ανακριβές, ότι οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων εμπόδισαν τη σίτιση των παιδιών ή την προμήθεια του εξοπλισμού για τη διαμονή τους.

Οι δυσφορία των πολιτών και εμού προσωπικά, απορρέει κυρίως από ότι: - Το αρμόδιο Υπουργείο φάνηκε αρχικώς, ότι θεώρησε «περιττό» να ενημερώσει το Δήμο και την τοπική κοινωνία

- Το σημείο εγκατάστασης βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης των Καμένων Βούρλων και πλησίον των σχολικών συγκροτημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, δηλαδή είναι παντελώς ακατάλληλο για το σκοπό που διετέθη.

- Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, ποιοι και πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αν έχουν υποβληθεί σε τεστ COVID 19, εάν πρέπει να μείνουν σε περιορισμό ή μπορεί να εξέρχονται της «πρόχειρης» δομής φιλοξενίας, πόσο θα μείνουν στην πόλη μας, ποιος θα επιτηρεί τις συνθήκες παραμονής τους κλπ.

Δηλώνω κατηγορηματικά, ότι δεν είμαστε ρατσιστές. Αντιθέτως η πόλη μας λόγω του ιδιαίτερου τουριστικού χαρακτήρα της είναι ιδιαίτερα φιλόξενη για κάθε επισκέπτη, όμως κανείς δεν μπορεί να μας αγνοεί, να υποτιμά τη νοημοσύνη μας και να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία, την ασφάλεια και τις περιουσίες μας.

Δημοσιεύθηκε και δόθηκε μεγάλη έμφαση στο γεγονός, ότι διετάχθη προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Λαμίας, για το θέμα των αντιδράσεων των κατοίκων και το κλείσιμο των σχολείων και διερωτώμαι, οι πολίτες αυτής της Χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να διατυπώνουν αντιρρήσεις σε αποφάσεις και ενέργειες, που τους βλάπτουν;

Σε αυτούς, που μεταφέρουν τα πρόσωπα αυτά, και που δεν μερίμνησαν, να τηρηθεί ο νόμος, περί δεκαήμερου περιορισμού τους, μέτρο που έχει ληφθεί για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωναϊού,

καθώς από την πρώτη στιγμή κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην πόλη μας, δεν εντοπίζονται ποινικές ευθύνες; Η στόχευσή μου και η απόδοση σε εμένα της ιδιότητας του δήθεν «ρατσιστή», δε θα με αποτρέψουν από το να υπηρετήσω το αξίωμα, στο οποίο οι δημότες αυτής της πόλης με εξέλεξαν, και να προστατεύσω την υγεία και τις περιουσίες τους, όπως στην παρούσα περίπτωση θεωρώ χρέος μου, να προασπιστώ επιπροσθέτως την τιμή και την υπόληψή τους, αφού όσοι διαφωνούν και αγανακτούν με τον εμπαιγμό, στιγματίζονται πλέον ως «ανάλγητοι» και «απάνθρωποι».

Τέλος διερωτώμαι, μετά από όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, περί επέκτασης της ήδη υφιστάμενης δομής φιλοξενίας προσφύγων, στις ιστορικές Θερμοπύλες, και λίγα χιλιόμετρα από τα όρια του Δήμου μας, ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, αιφνιδιαστικά θα φέρετε και εκεί 1.500 ανθρώπους; Η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν λόγο;

Όσοι αντιταχθούν στο «μυστικό» αυτό σχέδιο θα είναι «ρατσιστές», όπως και οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων;

Αρκετά με τον εμπαιγμό, εφαρμόστε τα εργαλεία, που σας δίνει απλόχερα το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα και κάντε διάλογο.

Το πρόβλημα, που αφορά χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές, δεν λύνεται με «αιφνιδιασμούς»».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση