Διασωληνώθηκε ένας ακόμη Λαμιώτης με κορωνοϊό - Νέοι ασθενείς στο πέτρινο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 09:18 Διασωληνώθηκε ένας ακόμη Λαμιώτης με κορωνοϊό - Νέοι ασθενείς στο πέτρινο

Καλή η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, χρειάζεται όμως πολύ μεγάλη προσοχή…

Ένας 67χρονος από τη Λαμία διασωληνώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Νοσοκομείο Λαμίας και αναζητήθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Τελικά η λύση δόθηκε από το Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου δύο ασθενείς αποσωληνώθηκαν ελευθερώνοντας ισάριθμα κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και το δεύτερο μάλιστα κρεβάτι, δόθηκε αμέσως σε άλλο βαρύ περιστατικό από τη Θήβα και συγκεκριμένα σε μια 73χρονη που διασωληνώθηκε εξαιτίας της covid-19.

Το περιστατικό του 67χρονου δεν ήταν το μοναδικό που ανησύχησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ Λαμίας τις τελευταίες ώρες, καθώς άλλα πέντε άτομα (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα) χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο πέτρινο κτίριο. Χωρίς να υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, ήδη στην κλινική covid του Νοσοκομείου Λαμίας νοσηλεύονται 27 άτομα! Το παλαιότερο περιστατικό από αυτά είναι από τις 9 Νοεμβρίου. Στα παραπάνω περιστατικά πρέπει να προστεθούν και τα έξι άτομα που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Κορωνοϊού, ένα από την περιοχή του Δομοκού, δύο από τη Λαμία, ένα από το Καινούριο, ένα από την Καρδίτσα και ένα από το Καρπενήσι, φθάνοντας τον αριθμό των 33 ασθενών.

Η ευχάριστη είδηση ότι ο ηλικιωμένος από το Καρπενήσι αποσωληνώθηκε και βγήκε από τη ΜΕΘ, δυστυχώς καλύπτεται από την άμεση ανάγκη για διασωλήνωση ενός άλλου συνανθρώπου μας, επίσης από το Καρπενήσι, 42 μόλις ετών, που χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Ο κορωνοϊός είναι εδώ

Αν και κλείνουμε δύο εβδομάδες από την έναρξη του lockdown, παρατηρούμε ότι η δυναμική του ιού είναι μεγάλη με αυξητικές τάσεις, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με αντίστοιχη θεαματική αύξηση των θανάτων και τον αριθμό διασωληνωμένων αλλά και των ασθενών με ηπιότερα συμπτώματα.

Η μολυσματικότητα του ιού, αλλά και το μέγεθος των συμπτωμάτων που προκαλεί, αποτυπώνεται και στην Φθιώτιδα παρά το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο της είναι χαμηλό.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα αποτελέσματα των rapid test για την ανίχνευση του αντιγόνου του νέου κορωνοϊού, που έγιναν Πέμπτη - Παρασκευή στη Λαμία στην οδό Φιλίας. Το 2,6% που ερμηνεύεται σε 14 θετικά σε 497 δείγματα που έβγαλαν, είναι πολύ μικρό ποσοστό και απολύτως ελεγχόμενο σε καθεστώς lockdown.

Και εξηγούμε γιατί ο αριθμός αυτός είναι μικρός. Επιστημονικά τα rapid test εκτός από την αξία της άμεσης ανίχνευσης (έστω και με το ποσοστό λάθους που περιέχουν) χρησιμοποιούνται και για τη στατιστική παρακολούθηση των δεικτών μετάδοσης του ιού. Για αυτό και η επιστημονική κοινότητα προκρίνει τη διεξαγωγή αυτών των τεστ σε τυχαίο πληθυσμό, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (περιοχή, ηλικία, φύλο κλπ). Τα συγκεκριμένα όμως τεστ έγιναν κατόπιν πρόσκλησης (ώστε να γίνουν περισσότερα και σε λιγότερο χρόνο αφού ο ιός πιέζει το σύστημα υγείας), που σημαίνει ότι σε μεγάλο ποσοστό πήγαν άνθρωποι που είχαν την υπόνοια ή έστω το φόβο ότι έχουν κολλήσει και γενικά ήταν άτομα, πολλά εκ των οποίων είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι παραπάνω παραδοχές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το παραπάνω ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο, τόσο που να μη λαμβάνετε υπόψη η αδυναμία σφάλματος του τεστ που είναι 2% για τα θετικά και 8% για τα αρνητικά.

Αν σκεφτούμε λοιπόν πόσο πιέζονται τα Νοσοκομεία σε όλη τη Στερεά χωρίς ουσιαστικά επιδημιολογικό φορτίο, καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο sars-cov-2 (ο ιός που προκαλεί την ασθένεια covid-19) και πόσο μεγάλη προσοχή χρειάζεται για να μην του δώσουμε την ευκαιρία να μολύνει περισσότερο κόσμο.

Κάνουμε έκκληση να συνεχίσετε να τηρείται όσο μπορείτε καλύτερα τα μέτρα αυτοπροστασίας, με καλό πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας και κοινωνική αποστασιοποίηση. Η υπευθυνότητα που θα επιδείξουμε απέναντι σε αυτά που υπαγορεύουν οι επιστήμονες, να είστε σίγουροι ότι θα αποτυπωθεί στον αριθμό των ανθρώπων που θα σωθούν από την πανδημία…

Προσαρμοσμένη αναζήτηση