Φώτης Σερέτης: Τι ισχύει με τις συμβάσεις στη φύλαξη και την καθαριότητα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 16:44 Φώτης Σερέτης: Τι ισχύει με τις συμβάσεις στη φύλαξη και την καθαριότητα

Τι ζητάνε οι 90 συμβασιούχοι από την 5η ΥΠΕ…

Έκκληση προς τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ να παρατείνει τις συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου, απευθύνουν οι 90 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.

Ειδικότερα αναφέρουν:

«Είμαστε 90 συμβασιούχοι εργαζόμενοι ΣΟΧ στο κέντρο υγείας και ΤΟΜΥ της 5 ΥΠΕ Tέλος Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις μας.

H ΥΠΕ δεν δέχεται να τις ανανεώσει πράγμα που θα έπρεπε να κάνει όπως έκαναν όλες οι ΥΠΕ  Στην χώρα. Εξαιτίας του προεδρικού διατάγματος που δίνει τη δυνατότητα σε φορείς εποπτευόμενους από το υπουργείο υγείας να παρατείνει τις συμβάσεις των υπαλλήλων του  που απασχολούνται με συμβάσεις στην καθαριότητα την φύλαξη μέχρι 31/12/2021.

Αντίθετα  επιλέγει να οδηγήσει στην ανεργία τους 90 εργαζόμενους συμβασιούχους ΣΟΧ υπαλλήλους της σε φύλαξη και καθαριότητα των  Κέντρων υγείας και ΤΟΜΥ.

 Εδώ και ενάμιση χρόνο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία είμαστε οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσφέραμε πάρα πολλά στο σύστημα υγείας σε μία πολύ δύσκολη υγειονομικοί συγκυρία για την χώρα διακινδυνεύσαμε τις ζωές μας τις ζωές των οικογενειών μας για ελάχιστα χρήματα από αγάπη ενδιαφέρον και καθήκον και τη δουλειά μας μετά από αυτήν την προσπάθεια που κάναμε και τους κινδύνους που αντιμετωπίσαμε η 5 ΥΠΕ αφήνει τις συμβάσεις μας να λήξουν αδιαφορώντας για εμάς για το πώς θα ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Παλεύομε  προσπαθούμε και διεκδικούμε τη δουλειά μας θεωρούμε πως λήξη των συμβάσεων μας δεν είναι δίκαιη ζητάμε παράταση 6 μήνες. κάνουμε έκκληση ανθρωπιάς ζητάμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας».

Για το θέμα, η 5η ΥΠΕ εξέδωσε δελτίο τύπου, περιγράφοντας τι ισχύει και ποιες ήταν οι ενέργειες του Διοικητή Φώτη Σερέτη, ώστε να παραταθούν μέχρι τέλη Ιουνίου οι συμβάσεις των παραπάνω, αλλά και να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας των συμβασιούχων της καθαριότητας.

«Μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η 5η Υ.ΠΕ. δε προβαίνει σε ανανέωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για την καθαριότητα και τη φύλαξη θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής :

  1. H 5η Υ.Πε., με τη με αριθμό 77/2019 διακήρυξή της, προκήρυξε ηλεκτρονικό ανοιχτό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικής υπηρεσίας και των κέντρων υγείας της 5ης Υ.Πε. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία στις 02.03.2021. Στη συνέχεια, η διοίκηση της 5ης Υ.Πε. αποφάσισε την παράταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα των Κ.Υ. της 5ης Υ.Πε. μέχρι τις 30.06.2021 και την έναρξης ισχύος της υπογραφείσας σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία την 1η Ιουλίου 2021.
  2. Όσον αφορά στη φύλαξη, η υπηρεσία με τη με αριθμό 75/2019 διακήρυξή της προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάμβανε τις υπηρεσίες φύλαξης των Κέντρων Υγείας και υπογράφηκε η με αριθμό 103/2020 σύμβαση, η δωδεκάμηνη ισχύς της οποίας ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2021. Και πάλι η διοίκηση αποφάσισε την παράταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων στη φύλαξη των δομών της μέχρι τις 30.06.2021 τελεσίδικα, παράλληλα με την ισχύ της σύμβασης με τον ανάδοχο.
  3. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η 5η Υ.Πε. με τη σύμβαση που υπέγραψε με τον ανάδοχο για την καθαριότητα εξασφάλισε αφενός αύξηση των ωρών απασχόλησης των εργαζόμενων σε σχέση με τις ώρες που εργάζονταν οι έχοντας προσληφθεί με ΣΟΧ και αφετέρου καθαριότητα και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Συγκεκριμένα, ο εργολάβος θα απασχολεί εργαζόμενους στην καθαριότητα 256 ώρες περισσότερες σε σχέση με τις ώρες που απασχολούνταν οι εργαζόμενοι με ΣΟΧ συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών. Συνεπώς, υπάρχει όφελος των δομών υγείας στον τομέα της καθαριότητας.

Συμπερασματικά, ο Διοικητής της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Φώτης Σερέτης κατανοώντας απόλυτα το αίτημα των συμβασιούχων, ύστερα από επικοινωνία με τον ανάδοχο στην καθαριότητα, ζήτησε, ο τελευταίος να προσλάβει τα άτομα που ήδη εργάζονται στις δομές υγείας της 5ης Υ.Πε. με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και το οποίο θα  υλοποιηθεί. Ήδη από τα τέλη του 2019 είχε προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς φύλαξης και καθαριότητας, και παρά το ότι τελεσφόρησαν, η υπηρεσία επέλεξε την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων με ΣΟΧ μέχρι 30.06.2021, με αποτέλεσμα για τη μεν φύλαξη ανάδοχος και εργαζόμενοι ΣΟΧ να εργάζονται παράλληλα για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, για τη δε καθαριότητα, η ισχύς της σύμβασης με τον ανάδοχο να αρχίσει από την 1η Ιουλίου 2021, καίτοι είχε υπογραφεί από 02.03.2021».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση