Λαμία: Λήξη συναγερμού για τον 18χρονο με συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022 08:44 Λαμία: Λήξη συναγερμού για τον 18χρονο με συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων

Ενημερώθηκε σχετικά και ο ΕΟΔΥ…

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για «ευλογιά των πιθήκων», του 18χρονου αλλοδαπού, ο οποίος παρουσίασε υψηλό πυρετό και εξανθήματα και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο νεαρός διαμένει στο Κέντρο Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στις Θερμοπύλες και λόγω των συμπτωμάτων του, το βράδυ της Τρίτης (23/8) σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές.

Στο ΠΓΝ Λάρισας που είναι το Νοσοκομείο Αναφοράς στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας για περιστατικά «ευλογιάς των πιθήκων», του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις με τη σύγχρονη ενημέρωση του ΕΟΔΥ που παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας.

Τελικά τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και σήμανε λήξη συναγερμού. Μέχρι τώρα στη χώρα μας (25/8/22) έχουν εντοπιστεί 54 κρούσματα, όλα σε άνδρες, ενώ ο νεαρότερος σε ηλικία ασθενής που έχει καταγραφεί είναι 19 ετών.

Ιογενής λοίμωξη

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση