Βαρύς ο «φόρος» που πλήρωσαν Φθιώτιδα και Στερεά στην πανδημία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 14:30 Βαρύς ο «φόρος» που πλήρωσαν Φθιώτιδα και Στερεά στην πανδημία

Τοουλιάς: Λήξη συναγερμού δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια ο ιός. Είναι εδώ για να μείνει, έστω κι εξασθενημένος…

Από τις 4 Μαΐου 2023, τρία και πλέον χρόνια από τον χαρακτηρισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) της covid-19 ως πανδημίας, έχουμε λήξη συναγερμού για τον κορωνοϊό.  Σύμφωνα με τα Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όπως επισημαίνει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας για την διαχείριση της πανδημίας, Ανδρέας Τοουλιάς εδώ και ένα χρόνο η πανδημία φθίνει σταδιακά και η τάση αυτή επέτρεψε στις περισσότερες χώρες του κόσμου, να επιστρέψουν στη ζωή τους όπως την ήξεραν πριν covid-19.

«Πλέον τα κρούσματα και οι θάνατοι από covid19 βρίσκονται σε ύφεση. Δεν πρέπει να παραληφθεί όμως, ότι και τώρα συνεχίζονται και τα κρούσματα και οι θάνατοι», αναφέρει ο κ. Τοουλιάς παραθέτοντας τα θλιβερά νούμερα της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου 2023, όπου είχαμε πάνω από 3.500 θανάτους σε όλο τον κόσμο και μεταξύ αυτών και 57 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Π.Ο.Υ. τα τρία χρόνια της πανδημίας ο κορονωϊός μόλυνε πάνω από 690 εκ. ανθρώπους και κόστισε τη ζωή σε περίπου 7 εκ.

Στην Ελλάδα είχαμε περίπου 6 εκ. κρούσματα και 37.000 θανάτους.

Οι θάνατοι στη Στερεά

Στην Στερεά Ελλάδα είχαμε περίπου 245.000 κρούσματα και 1390 θανάτους. Οι θάνατοι στη Στερεά αποτελούν περίπου το 3,75% των συνολικών θανάτων στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Τοουλιάς.

Το LamiaReport, καταγράφοντας στο διάστημα της τελευταίας 3ετίας τον πόνο που έφερε στην περιοχή μας ο νέος κορωνοϊός, μέχρι και 31/3/23 τα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς) είχαν καταγράψει 4.422 θανάτους.

Μάλιστα το μήνα Μάρτιο στα Νοσοκομεία της Στερεάς είχαν σημειωθεί οι 23 από τους 60 συνολικά θανάτους στην Υγειονομική Περιφέρεια, με το Νοσοκομείο της Λαμίας να έχει τη θλιβερή πρωτιά στη Στερεά με 10, ενώ πρώτο σε όλη την 5η ΥΠΕ ήταν το Νοσοκομείο Καρδίτσας με 13 θανάτους. Συνολικά στην πορεία της πανδημίας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους κι ακολούθησαν τα Νοσοκομεία Βόλου, Χαλκίδας, Λαμίας και Τρικάλων.

Πάνω από 500 θάνατοι στη Φθιώτιδα

Δυστυχώς ως Φθιώτιδα από τις 15 Νοεμβρίου 2020 μέχρι και το ανωτέρω διάστημα που οι θάνατοι από covid-19 δινόντουσαν επίσημα από τον ΕΟΔΥ, θρηνήσαμε την απώλεια 519 συμπολιτών μας. Πρόκειται για 290 άνδρες και 229 γυναίκες, με ηλικίες από 14 έως 106 ετών και διάμεση ηλικία τα 82 έτη (μέσος όρος ηλικίας 78,34 έτη).

Ημερολογιακά:

*Η διαφορά μεταξύ του μέσου όρου ηλικιών και της διάμεσης τιμής, οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαν θάνατοι ατόμων αρκετά μακριά από το στατιστικό μέσο όρο. Όσο μεγαλύτερη η διαφορά τόσο μεγαλύτερη η απόκλιση, όπως σημειώθηκε στο τέλος του 2021 και τον πρώτο κυρίως μήνα του 2022, εξαιτίας της «τρομερής» μετάλλαξης Delta!

Ο ιός παραμένει ΕΔΩ!

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας για την διαχείριση της πανδημίας, συμβουλεύει όσους νόσησαν από κορωνοϊό και η συμπτωματολογία τους παραμένει πέραν των έξι εβδομάδων (long covid syndrome) να επισκέπτονται τους θεράποντες ιατρούς τους και να ακολουθούν τις συστάσεις και τις υποδείξεις τους.

Τέλος ο κ. Τοουλιάς επισημαίνει: «Μπορεί να δόθηκε λήξη συναγερμού της πανδημίας, ωστόσο, όπως προειδοποίησε και ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. αυτή η κίνηση δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πια η πανδημία. Ο ιός είναι εδώ για να μείνει, έστω κι εξασθενημένος. Ο κίνδυνος για την ανάδειξη νέων παραλλαγών που θα προκαλέσουν νέα επιδημικά κύματα παραμένει. Για αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή κι όπου χρειάζεται να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας που τηρούσαμε μέχρι τώρα

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση