Έργα και ημέρες της Συνόδου που μόλις έληξε...

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 08:20 Έργα και ημέρες της Συνόδου που μόλις έληξε...

Άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου και επικοινωνιολόγου Σωτήρη Τζούμα, στο exapsalmos.gr

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, πραγματοποίησε Πέμπτη και Παρασκευή,25 και 26 Αυγούστου την τελευταία συνεδρίασή της με την υφιστάμενη σύνθεσή της.

Ήταν μία Συνοδική Περίοδος, η οποία, κατά κοινή ομολογία, έφερε εις πέρας το καθήκον της,χωρίς φωνές και υπερβολές και χειρίστηκε σωρεία θεμάτων, πολλά εκ των οποίων ήταν δύσκολα και ήθελαν λεπτό χειρισμό!Ευτυχώς όλα διεκπεραιώθηκαν αισίως και επιτυχώς.

Το… κύκνειο άσμα των θεμάτων  ήταν η όχι ιδιαίτερα ευχάριστη αποστολή των παραιτήσεωντριών γερόντων  Ιεραρχών της Εκκλησίας μας, που προβλήματα υγείας ή λόγω του περασμένου της ηλικίας τους, δεν μπορούσαν να ασκήσουν τα επισκοπικά και ποιμαντορικά τους καθήκοντα,όπως εκείνοι θα επιθυμούσαν αλλά και η Εκκλησία και το ποίμνιο τους θα ήθελε. Ο τέταρτος που είχε σειρά πήρε παράταση στο Β´ ημίχρονο, με αποτέλεσμα η ακριτική Μητρόπολη να συνεχίσει να συρρικνώνεται και να οδηγείται στην πλήρη αποδιοργάνωση!Μέχρι που να παρέμβει ο ίδιος ο Θεός!
Έκαστος βέβαια εκ των τριών παραιτηθέντων Ιεραρχών  έχει την δική του ιστορία.Και ενώπιον της ιστορίας αυτής  και της προσφοράς ενός εκάστου,σύμπασα η Εκκλησία, κλήρος και λαός υποκλίνονται! Δεν είναι λίγο να ποιμαίνεις έναν λαό για 40 ολόκληρα χρόνια. Για μισό αιώνα περίπου! Αλλά δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί επ´άπειρο όταν η Εκκλησία έρχεται αντιμέτωπη με το γήρας των Ιεραρχών μας! Και μακάρι η Εκκλησία να διευθετήσει κάποια στιγμή το θέμα αυτό  με την θέσπιση ορίου ηλικίας.

Για τις παραιτήσεις των γερόντων και ανήμπορων Ιεραρχών που απασχολούσε την Εκκλησία για περίπου μια δεκαετία, πρέπει να εξάρουμε τα τρία μέλη της Επιτροπής που ανέλαβαν να το διεκπεραιώσουν  και συγκεκριμένα τους Σεβ. Μητροπολίτες Σεβ. Χίου Μάρκο, Φθιώτιδος Συμεών και Λαρίσης Ιερώνυμο.

Ιδιαιτέρως οι δύο πρώτοι -Χίου και Φθιώτιδος- υπερέβαλαν σε κινήσεις και πρακτικές οι οποίες επέφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα με τρόπο διακριτικό και με σεβασμό στους γέροντες Ιεράρχες.

Να επισημάνουμε την σημαντική συμβολή του Σεβ. Χίου Μάρκου στην παραίτηση του Γέροντος Θεσσαλονίκης Ανθίμου και του Σεβ. Φθιώτιδος στην παραίτηση του Σεβ. Παραμυθίας.

Ο Σεβ. Λαρίσης δεν κατάφερε να πείσει με τον γέροντα Μηθύμνης.

Επίσης να πούμε και κάτι που όλοι είδαν  αλλά λίγοι κατάλαβαν: όταν ο Σεβ.Φθιώτιδος πήγε στα εννιάμερα της Παναγίας στο Προσκύνημα της Παναγίας στην Μηχανιώνα, στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, έφερε εις πέρας το έργο της παραίτησης της γέροντος Φλωρίνης. Όπερ και εγένετο! Και αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε!


Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου- μία θέση η οποία δέχεται πάντα την κριτική  της κοινής γνώμης λόγω των σχέσεων και επαφών  που διατηρεί με τα ΜΜΕ- ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης  Φθιώτιδος Συμεών, ένας εύγλωττος, έμπειρος και ευπροσήγορος Ιεράρχης.

Χειρίστηκε με σοβαρότητα και σύνεση  θέματα που οι δημοσιογράφοι και τα… τηλεπαράθυρα ήθελαν να προκαλέσουν θόρυβο,θέματα εκ του μη όντος, αλλά εκείνος τα αντιμετώπιζε όλα με ψυχραιμία και τρόπο αριστοτεχνικό,κονιορτοποιώντας τους πειρασμούς,  χωρίς να το καταλάβουν!

Και μάλιστα ασκώντας παράλληλα  τα καθήκοντά του στην σημαντική Μητρόπολη που ποιμαίνει κατά τρόπο υποδειγματικό  και ευάρεστο Θεώ και ανθρώποις. Αύξησε μάλιστα τις ήδη πολλές και πολύκοσμες ενορίες του κατά δύο και πρωτοστάτησε σε έργα που έφεραν την Μητρόπολη στο επίκεντρο του εκκλησιαστικού μας βίου.

Στα αρνητικά της απελθούσης Συνοδικής Περιόδου είναι ότι έβαλε τέλος, όχι με τόσο διαφανείς διαδικασίες και σαφείς εξηγήσεις το Green Σχιστό!

Κάτι που ξεκίνησε με διθυράμβους,παρουσία του Πρωθυπουργού και του  μισού υπουργικού συμβουλίου και τριάντα περίπου Μητροπολιτών και Επισκόπων, έληξε άδοξα και ελαφρώς περίεργα και βιαστικά, γεγονός που δείχνει ότι κάποια συμφέροντα εθίγησαν!

Το δέκα το καλό που κάποιοι μας έπεισαν ότι βρίσκεται στα χέρια της Εκκλησίας, κάποιοι άλλοι  βάλθηκαν να αποδείξουν ότι ήταν  μία τρύπα στο… Σχιστό! Και το κατάφεραν οι δεύτεροι! Και κάτι ακόμα… μακάρι να βγουν  και να μας πουν επίσημα τους λόγους που σταμάτησε το project! Ώστε εις το μέλλον να ξέρουμε ποιος θα πάει φυλακή για παράβαση καθήκοντος!!! Κάποιος πρέπει να χρεώνεται στην Εκκλησία και για ό,τι λέει και για ό,τι αποφασίζει ή οδηγεί τους άλλους να αποφασίσουν όλοι μαζί …. Όχι όπως συνέβη με τα δάνεια στο ΤΤ και την υπόθεση Προκοπίου… Καθάρισαν τον εαυτό τους οι τότε Άγιοι Συνοδικοί και πρώτος και καλύτερος ο Αρχιεπίσκοπος και άφησαν τον Αντώνη Ζαμπέλη που ήταν ένα διοικητικό στέλεχος να τραβιέται και να κινδυνεύει να πάει φυλακή…Τόση στοργή δεν θα την αντέξουμε από την Εκκλησία μας! 

Εν πάσει περιπτώσει ο Αρχιεπίσκοπος και οι Άγιοι Συνοδικοί  της Συνόδου που μόλις έληξε αντιμετώπισαν όσα προβλήματα προέκυψαν με Συνοδικότητα, νηφαλιότητα και με υπευθυνότητα.

Η Εκκλησία συνεχίζει το έργο της και η παρούσα Σύνοδος θα παραδώσει την σκυτάλη στην επόμενη.

Η σύνθεση της νέας ΔΙΣ για την εκκλησιαστική περίοδο Σεπτέμβριος 2023 έως Αύγουστος 2024 θα έχει ως εξής:
- Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ
- Μονεμβασίας και Σπάρτης    Ευστάθιος
- Μαντινείας και Κυνουρίας  Αλέξανδρος
- Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος
- Ιερισσού  και Αγίου Όρους Θεόκλητος
- Μαρωνείας και Κομοτηνής  Παντελεήμων
- Κίτρους και Κατερίνης  Γεώργιος
- Ιωαννίνων Μάξιμος
- Ελασσώνος Χαρίτων
- Θήρας, Αμοργού και νήσων  Αμφιλόχιος
- Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος
- Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός

Το who is who των νέων Αγίων Συνοδικών που όλοι μου ζητάτε να παρουσιάσω θα γίνει,ως είθισται, εν ευθέτω χρόνω.

Θα περιμένουμε, πάντως, να δούμε πως θα διανείμει  τα «χρίσματα»  ο Μακαριώτατος  Αρχιεπίσκοπος στους νέους υποψηφίους και όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο τότε… γαία πυρί μιχθήτω! Εν αναμονή λοιπόν….

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση