Γιατί πάγωσε η μεγάλη επένδυση της Bellamia Farms που θα γινόταν στη Λαμία;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 08:57 Γιατί πάγωσε η μεγάλη επένδυση της Bellamia Farms που θα γινόταν στη Λαμία;

Δυστυχώς μια μεγάλη επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ και με πολλές θέσεις εργασίας, που θα γινόταν στην περιοχή μας, παγώνει μέχρι νεωτέρας.

Την απόφαση να παγώσει την επένδυση στην 100% θυγατρική εταιρεία Bellamia Farms έλαβε η Waterfall Capital Investors, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η FnB Daily.

Υπενθυμίζεται ότι η Bellamia Farms είχε σχεδιάσει να επενδύσει πάνω από €30 εκατ. για την καθετοποιημένη παραγωγή τριών ειδών υδροπονικής τομάτας – μεγαλόκαρπη σε τελάρο και συσκευασμένες τσαμπί και cherry για την ελληνική αγορά super market και για το εξωτερικό.

Διασφάλιση Παραγωγής

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της  Bellamia Farms σε σχέση με άλλες εταιρείες του κλάδου ήταν η κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμικής απόδοσης, ισχύος 8,8MW, μέσω της οποίας προβλέπεται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα η δέσμευση της εκλυόμενης θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα προς όφελος του θερμοκηπίου, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παραγωγή τομάτας όλο το χρόνο, μη εξαρτημένης από κλιματολογικές συνθήκες.

Η αύξηση της τιμής του αερίου τον τελευταίο χρόνο ανέτρεψε το business plan της εταιρείας, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Δημήτρης Μηλιάκος.

Η Bellamia έχει έρθει σε επικοινωνία με την ΕΤΑΔ, με την οποία έχει συμφωνήσει να μισθώσει 255 στρέμματα, στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Λαμίας, προκειμένου να αναπτύξει υποδομές καθετοποιημένης παραγωγής υδροπονικής τομάτας.
Συγκεκριμένα, προγραμμάτιζε την κατασκευή θερμοκηπίου 160 στρεμμάτων και υποδομές παραγωγής, καλλιέργειας και συσκευασίας τοματικών προϊόντων, ενώ η επένδυση θα δημιουργούσε 170 μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Δεν θα μπει στο συρτάρι

Στόχος της διοίκησης ήταν εντός του 2023 να ξεκινήσει η παραγωγή, όμως η συνεχής αύξηση της τιμής του αερίου κατέστησε το έργο μη βιώσιμο.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν στο FnB Daily ότι το σχέδιο ανάπτυξης του έργου δεν πρόκειται να μπει στο συρτάρι, καθώς η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί την αγορά και όταν η τιμή σταθεροποιηθεί και η επένδυση θα είναι βιώσιμη, τότε και θα επανακαθορίσει τη στάση της.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση