«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά την Κακοκαιρία Daniel…»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 23:16 «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά την Κακοκαιρία Daniel…»

Διαβάστε την ανάρτηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπου Μπιλίνη σχετικά με τη λειτουργία του Ιδρύματος μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel.

Το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στην ηλεκτρονική του υποστήριξη και την επαναλειτουργία των υπηρεσιών του.

«Μετά από εντατικές προσπάθειες του προσωπικού της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης και του Κέντρου Δικτύου Τηλεματικής, κατέστη δυνατή η μεταφόρτωση και προσωρινή λειτουργία της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου μας.

Μπορούμε έτσι να επικοινωνούμε θεσμικά και να συντονίσουμε καλύτερα τις ενέργειες που χρειάζονται, ώστε να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας.

Μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, σε όσα κτίρια καταφέραμε να προσεγγίσουμε, καταγράφηκαν με επιτόπιες επισκέψεις από τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, τον Αντιπρύτανη Οικονομικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και εμένα προσωπικά στις 8.9.2023.

Το μέγεθος των ζημιών είναι πρωτοφανές και τέτοιο που καθιστά την πλήρη λειτουργία των περισσοτέρων Τμημάτων αδύνατη κατά τις επόμενες εβδομάδες. Διαπιστώθηκαν από σχεδόν καθολικές καταστροφές (βιβλιοθήκη) μέχρι καταστροφή βασικών λειτουργιών κτιρίων, μέσω της εισροής υδάτων σε χώρους υποσταθμών μέσης τάσης, χώρους λεβητοστασίων, υπόγειους και ισόγειους χώρους αρχείων ή βασικών υποδομών.

Λόγω των παραπάνω καταστροφών στα περισσότερα κτίρια έχει διακοπεί, για λόγους ασφαλείας, η ηλεκτροδότηση, η οποία θα επανέλθει μόλις ελεγχθούν και επιδιορθωθούν, όπου κριθεί αναγκαίο, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεν θα πρέπει να εισέρχονται στα κτίρια και να προσπαθούν μόνοι τους να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση σε κάποιους χώρους, πριν ενημερωθούν ότι έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος και μπορούν να προσέλθουν με ασφάλεια. Κατανοούμε ότι κάποιοι προσπαθούν να σώσουν ερευνητικές εργασίες χρόνων, προέχει όμως η ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το Υπολογιστικό Κέντρο το οποίο βρίσκεται στο κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, λόγω της εισροής νερού, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες (υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πιστοποίησης χρηστών, φιλοξενίας ιστοσελίδων, τηλεκπαίδευσης, τηλεσυνεργασίας κ.α.). Καταβάλλονται προσπάθειες από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου να δοθούν παραγωγικά και με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες το ταχύτερο δυνατό.

Σημειώνω ότι καταστροφές έχουν σημειωθεί και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων τις οποίες θα καταγράψουμε μόλις αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης προς αυτές τις πόλεις.

Για την αποκατάσταση των κτιρίων, των δικτύων και του εξοπλισμού θα χρειαστεί εκτός από έκτακτη χρηματοδότηση, την οποία ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε μετά την επικοινωνία που είχαμε, και η άμεση κινητοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών και του προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζω, ότι υπάρχει αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου στις πόλεις του Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λαμίας, προκειμένου να ελεγχθούν τα κτίρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες μηχανικών και να δοθεί η σχετική έγκριση χρήσης τους, έτσι ώστε η προσέλευση των φοιτητών και του προσωπικού να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Τα Τμήματα και οι Διευθύνσεις που εδρεύουν στην πόλη της Λάρισας θα πρέπει να διευκολύνουν τους φοιτητές και το προσωπικό που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές, καθότι η πρόσβαση σε επιμέρους τμήματα του οδικού δικτύου συνεχίζει να έχει προβλήματα ή απαγορεύεται από τις αρμόδιες αρχές.

Ο έλεγχος των κτιρίων θα ξεκινήσει αύριο το πρωί προκειμένου να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό, η σταδιακή επαναλειτουργία των τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και εγώ προσωπικά αναλάβαμε πρωτοβουλίες για υποστήριξη των φοιτητών στη δύσκολη καθημερινότητά τους στις πόλεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα:

Στο Βόλο, ξεκίνησε από την Τετάρτη 6/9, και συνεχίζεται έκτοτε, η παροχή γευμάτων σε πακέτο (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού σε όλους τους φοιτητές.

Στην Καρδίτσα, η παροχή γευμάτων (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού ξεκίνησε την Πέμπτη 7/9 και συνεχίζεται έκτοτε. Την Τετάρτη 6/9 υπήρχε γενικός αποκλεισμός της πόλης, και ως συνέπεια δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο εστιατόριο ούτε για την τροφοδοσία.

Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε διανομή γευμάτων (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού την Παρασκευή 8/9 σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων. Οι προσπάθειες που αναλήφθηκαν για την τροφοδοσία την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν καρποφόρησαν, καθώς υπήρχε αποκλεισμός από την Τροχαία και στις δύο εισόδους (από Καρδίτσα και από Λάρισα), ενώ το εστιατόριο ήταν πλημμυρισμένο. Ήδη, βρέθηκε εναλλακτική οδική πρόσβαση για την τροφοδοσία, κατόπιν οδηγιών των αρμοδίων αρχών, και πλέον από εχθές Σάββατο 9/9, πραγματοποιείται διανομή γεύματος σε πακέτο (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού απευθείας από το Πανεπιστήμιο.

Στη Λάρισα και στη Λαμία η σίτιση πραγματοποιείται κανονικά όλες τις ημέρες.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαβεβαιώνει τους φοιτητές και το προσωπικό του ιδρύματος ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθεί όποιου προβλήματος ανακύψει, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα και για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου μας που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Με την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, σύντομα θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Παρακαλώ να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις μέσω της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου μέχρι να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση