Πάει πίσω ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 11:09 Πάει πίσω ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

Μερικές εβδομάδες πίσω θα πάει ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας µε οπτική αναγνώριση».

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέβαλλε τη διαδικασία που ολοκληρωνόταν στις 20 Φεβρουαρίου για τις 4 Απριλίου 2018.

Για το συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουν δεσμευτεί 400.000.000 ευρώ (με το ΦΠΑ 24%) και σύμφωνα με το υπουργείο υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον από εταιρείες που ζήτησαν και την παράταση.

Το ηλεκτρονικό-δορυφορικό σύστημα που ζητεί να εφαρμόσει η χώρα μας, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο σε 4 χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βέλγιο.

Αν και στην πρόσκληση έχουν προβλεφθεί η διατήρηση των δικαιωμάτων των παραχωρησιούχων (ελπίζουμε να διαψευστούμε αλλά πολύ δύσκολα θα μειωθεί η «φαρμακερή» χρέωση που υπάρχει ανά χιλιόμετρο), υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που δημιουργεί διαφωνίες και είναι για το ποιος θα εισπράττει τα διόδια. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες εισπράττουν το «ζεστό χρήμα» και αποδίδουν τους φόρους τους στο δημόσιο. Το κράτος προσδοκά να εισπράττει αυτό αρχικά τα διόδια και να τα αποδίδει εκείνο στη συνέχεια στους δικαιούχους.

Στα θετικά του συστήματος αξίζει πάντως να σταθούμε στον περιορισμό του «τζάμπα» από τους ξένους νταλικιέρηδες που έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των παραδρόμων. Από τη στιγμή που θα εφοδιάζονται με ειδικό σύστημα παρακολούθησης θα είναι και συγκεκριμένες οι διαδρομές που θα χρεώνονται. Έτσι δε θα χρειάζεται να αποφεύγουν τους αυτοκινητοδρόμους αφού θα χρεώνονται έτσι κι αλλιώς.

Τέλος όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για πλήρη εγκατάσταση του συστήματος έως τα τέλη του 2018. Υπολογίστε επίσης ότι το πιο πιθανό είναι επίσης να υπάρξει για κάποιο διάστημα ένα μικτό σύστημα πληρωμών. 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση