Αυτή είναι η μικρή καθημερινή αλλαγή στη ζωή μας που ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 12:12 Αυτή είναι η μικρή καθημερινή αλλαγή στη ζωή μας που ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η μείωση του χρόνου που καθόμαστε μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία μας.

Προσπαθείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση; Περιορίστε έστω και λίγο την καθιστική ζωή κάθε μέρα και θα μπορούσατε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα, λένε οι ειδικοί. Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η μείωση του χρόνου που καθόμαστε μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία μας.

Όπως μεταδίδει η New York Post, κάποιες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μικρές κινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, ενώ άλλες αναφέρουν ότι μόλις 22 λεπτά καθημερινής άσκησης θα μπορούσαν να είναι το "κλειδί" για την εξισορρόπηση των αρνητικών της επιπτώσεων.

Μια νέα μελέτη, ωστόσο, βρήκε έναν άλλο τρόπο για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο – και αυτός είναι να περιορίσουμε κατά 30 λεπτά το χρόνο που περνάμε καθιστοί καθημερινά.
 
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Open Network και συμπεριέλαβε 283 συμμετέχοντες ηλικίας 60 έως 89 ετών που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε 10 συνεδρίες με έναν health coach προκειμένου να θέσει στόχους για μια πιο υγιεινή ζωή γενικότερα. Η δεύτερη ομάδα αντιμετωπίστηκε σύμφωνα με τις μεθόδους I-STAND: παρακολούθησε 10 συνεδρίες health coaching, έθεσε στόχους για να μειώσει την καθιστική ζωή, οι συμμετέχοντες είχαν ένα ψηλό γραφείο για να εργάζονται όρθιοι και ένα πρόγραμμα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης που τους υπενθύμιζε να κάνουν διαλείμματα όταν κάθονταν αρκετή ώρα.

Τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίθηκαν στους στόχους των ερευνητών για μείωση του χρόνου που περνάμε καθιστοί κατά 2 ώρες την ημέρα, όμως διαπίστωσαν πως η αρτηριακή πίεση της δεύτερης ομάδας μειώθηκε, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Έτσι οι ερευνητές συστήνουν σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα να κάνουν αυτή τη μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά τους και να κάθονται όσο γίνεται λιγότερο.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει πως όσο περισσότερο χρόνο καθόμαστε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες. Ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου είχαν διαπιστώσει πως όσες κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα, ήταν 37% πιθανότερο να πεθάνουν στη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως.

Οι άνδρες που κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 18% πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αυξημένες πιθανότητες δεν άλλαζαν ακόμα και όταν λαμβανόταν υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έκαναν ορισμένα άτομα (τα οποία, κατά τα άλλα, έκαναν καθιστική ζωή).

Στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν έκαναν καν φυσική άσκηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου λόγω καθισιού αύξανε ακόμα περισσότερο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση