Προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Άμυνας: Μαξιμαλιστικές και παράνομες οι απαιτήσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο
Για παράνομες απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το έτος 2025 ταράζοντας τα ήρεμα νερά του Αιγαίου.
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ επισήμανε ότι ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες», επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα εμποδίζοντας τη δραστηριότητα για πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
«Το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει. Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών», ήταν τα λόγια του.
Πρόσθεσε ακόμα ότι… «Στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου”, υφίστανται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ανάφερε ακόμα ότι τον φετινό Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων με το ιταλικό πλοίο «Ιevoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε, εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των τουρκικών μονάδων μας στην περιοχή.
Όταν ο Γιασάρ Γκιουλέρ ρωτήθηκε από βουλευτές σχετικά με την παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα είπε ότι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, δήλωσε. «Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ενήμεροι για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τις βάσεις που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα την πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας».
πηγή: Newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν στη Νέα Υόρκη – Συζήτηση για την εθνική κυριαρχία ΗΠΑ – Γαλλίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να προσαρτήσει τον Καναδά και προ ημερών δημοσιοποίησε μέσω Truth Social χάρτη στον οποίο όλη η περιοχή έχει τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Σεν-Πιερ-ε-Μικελόν.
Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: Πέθανε ο γιος της Σίντι Κρόφορντ σε ηλικία 27 χρόνων – Βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Ο 27χρονος είχε μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε ενώ η αδελφή του είχε παραδεχθεί τον εθισμό του στα ναρκωτικά και την σκληρή μάχη που έδινε για να απεξαρτηθεί.
Τιτανικός: Νέα έρευνα για τις μοιραίες αποφάσεις που οδήγησαν στο διασημότερο ναυάγιο στην ιστορία
Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό.
Τραμπ και Ζελένσκι θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη – «Μπορεί να αλλάξουν πολλά» λέει ο Ουκρανός Πρόεδρος
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει ειρήνη», τονίζει ο Ζελένσκι και ευχαριστεί όσους εξακολουθούν να στηρίζουν την Ουκρανία.
Μερτς μετά τη νέα εκλογική ήττα: Καταστροφή το αποτέλεσμα στο Μεκλεμβούργο, αναλαμβάνω την ευθύνη για μεταρρυθμίσεις
«Το αποτέλεσμα στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί, είναι μια καταστροφή» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος σχολιάζοντας την εκλογική επίδοση του κόμματός του.