Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξήσεις σε Δημόσιο, επιδόματα και έκτακτα «δώρα» – Όλα τα νέα μέτρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 09:37 Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξήσεις σε Δημόσιο, επιδόματα και έκτακτα «δώρα» – Όλα τα νέα μέτρα

Τις προγραμματικές δηλώσεις με τα σχέδια της επόμενης τετραετίας θα κάνει σήμερα (6.7.2023) το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Κύριο μέλημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών με το βλέμμα στραμμένο στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην κοινωνική ατζέντα και με σαφές ιδεολογικό πρόσημο, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά. 

Σημειώνεται πως με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Πληροφορίες του Mega αναφέρουν πως τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:

  • Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων Υπαλλήλων,
  • Πρώτος μισθός: 780€ – 850€,
  • Επέκταση market pass 3 ή 5 μήνες,
  • Συνταξιούχοι: Bonus προσωπικής διαφοράς,
  • Υouth pass 150 €.

Παράταση Market Pass

Τα περισσότερα από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για βασικές προεκλογικές εξαγγελίες,  δε θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά από τις αρχές του 2024.

Η μόνη προεκλογική εξαγγελία που αναμένεται να ισχύσει άμεσα, είναι η παράταση έως το τέλος του έτους του Market Pass για 2.800.000 νοικοκυριά.

Επίδομα 150 ευρώ σε 18αρηδες

Ένα ακόμη μέτρο που ανακοίνωσε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και δεν είναι άλλο από το voucher των 150 ευρώ που θα λαμβάνουν οι νέοι εφόσον ενηλικιώνονται. Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 30 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα το λαμβάνουν περίπου 200.000 νέοι.

Στην πρώτη εφαρμογή του μέτρου που θα ισχύει από το 2024, θα το λάβουν όσοι έχουν κλείσει τα 18 ή 19 έτη και στη συνέχεια θα αφορά μόνο τους 18αρηδες.

Μέτρα για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

«Λίφτινγκ» στις 120 και 72 δόσεις
Σκέψεις για νέα ρύθμιση 70 δόσεων

Τι συμβαίνει με τα «δώρα» στο Δημόσιο

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρισκόταν η εξίσωση κατώτατου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει για τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν έχουν 14 μισθούς – όπως στον ιδιωτικό τομέα – ότι τα 780 ευρώ των νεοεισερχομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο, θα γίνουν 846 ευρώ τον μήνα επί 12 μήνες το οποίο ισούται με αύξηση 66 ευρώ το μήνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων θα είναι έως και 8,5% το μήνα και 4-5% μεσοσταθμικά.

Αυξήσεις στα επιδόματα τέκνων

Ανάμεσα στα μέτρα θα είναι και αυξήσεις και σε επιδόματα:

70€ με ένα παιδί (από 50€)
120€ με δύο παιδιά (από 70€)
170 € με τρία παιδιά (από 120€)

Επίδομα θέσης ευθύνης

Τέλος, κλιμακωτή αύξηση έως και 30% αναμένεται να δοθεί στο επίδομα θέσης ευθύνης, ενώ δεν αποκλείονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση