Τιτανικός: Άγνωστη η προέλευση των θορύβων - Περιορισμένο φαγητό και νερό στο υποβρύχιο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 22:34 Τιτανικός: Άγνωστη η προέλευση των θορύβων - Περιορισμένο φαγητό και νερό στο υποβρύχιο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από αυτή οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Titan το οποίο αγνοείται για 3η ημέρα στον Ατλαντικό Ωκεανό μετά την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η επίσημη ενημέρωση των Αρχών.

Για τρίτη ημέρα αγνοείται το υποβρύχιο Titan, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Κυριακή (18/06) ενώ κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού με πέντε επιβαίνοντες και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού του με τη συνδρομή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γαλλίας.

Την ώρα που οι αρχές δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο, καθώς το οξυγόνο για τους επιβάτες μπορεί να τελειώσει σε λιγότερες από 20 ώρες, σε περίπτωση που είναι ακόμα ζωντανοί, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ έδωσε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) τις νεότερες πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι έρευνες, μετά και τους υποθαλάσσιους ήχους που ακούστηκαν και κατέγραψαν καναδικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ ανέφερε πως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η προέλευση των θορύβων, ωστόσο τέτοιου είδους στοιχεία δίνουν πάντα ελπίδα σε μία τόσο μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία "απίστευτα περίπλοκη" επιχείρηση αναζήτησης για τον εντοπισμό του "Τιτάνα", ενώ θέλησε να δώσει και μερικά καλά νέα για την πορεία των ερευνών, αναφέροντας πως οι έρευνες συνεχίζονται στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένοι θόρυβοι.

"Τα δεδομένα από το καναδικό αεροσκάφος P-3 έχουν σταλεί στους ειδικούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάλυση η οποία θα ληφθεί υπόψη στα μελλοντικά σχέδια έρευνας", ανέφερε ο ίδιος στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι θόρυβοι ακούστηκαν και σήμερα, χωρίς όμως να είναι σαφής η προέλευσή τους, αφού ο ωκεανός είναι ένα αρκετά θορυβώδες περιβάλλον.

Ο Καρλ Χάρτσφιλντ του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιες είναι οι πηγές των θορύβων που ακούγονται, σημειώνοντας ότι υπήρξαν "πολλαπλές αναφορές" θορύβων "και κάθε ένας από αυτούς αναλύεται, παρακολουθείται, αναζητούνται μοτίβα και αναφέρεται".

Οι θόρυβοι "έχουν περιγραφεί ως θόρυβοι κρότου", ανέφερε ο Χάρτσφιλντ, όμως οι ακουστικοί αναλυτές "πρέπει να συνθέσουν την όλη εικόνα και να εξαλείψουν πιθανές ανθρωπογενείς πηγές".

"Περιορισμένες ποσότητες φαγητού και νερού στο Titan"

Πέρα από τον εντοπισμό του "Titan" το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στους πέντε επιβαίνοντες του τουριστικού σκάφους αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του, λόγω έλλειψης οξυγόνου αλλά και φαγητού και νερού.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Φρέντερικ ανέφερε πως υπάρχουν κάποιες «περιορισμένες ποσότητες» φαγητού και νερού στο υποβρύχιο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

"Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι", ανέφερε στη συνέχεια ο πλοίαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ παρά την επέκταση της περιοχής αναζήτησης στην επιφάνεια, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά είναι πλέον διπλάσια από την έκταση της πολιτείας του Κονέκτικατ, ενώ η έρευνα κάτω από την επιφάνεια του νερού έχει βάθος περίπου 2,5 μιλίων.

Επί του παρόντος πέντε πλοία αναζητούν το "Titan" και αναμένεται ότι θα γίνουν δέκα το επόμενο 24ωρο.

Στην αναζήτηση και σκάφος με σύστημα ανίχνευσης αντικειμένων στον πυθμένα

Στο μεταξύ, τρία πλοία έφτασαν το πρωί της Τετάρτης (21/06) για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αναζήτησης του εξαφανισμένου υποβρυχίου σύμφωνα με tweet από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Ένα από τα σκάφη – το John Cabot – έχει «ικανότητες σόναρ πλευρικής σάρωσης» και συνοδεύει το Skandi Vinland και το Atlantic Merlin κατά την έρευνα, δήλωσε η USCG.

Το σόναρ πλευρικής σάρωσης είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για «ανίχνευση και απεικόνιση αντικειμένων στον πυθμένα της θάλασσας», σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

«Οι πολλαπλοί φυσικοί αισθητήρες του σόναρ - που ονομάζονται συστοιχία μετατροπέων - στέλνουν και λαμβάνουν ακουστικούς παλμούς που βοηθούν στη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας ή στην ανίχνευση άλλων αντικειμένων», δήλωσε η NOAA. «Καθώς το πλοίο κινείται, η διάταξη μετατροπέων στέλνει σήματα και στις δύο πλευρές του, σαρώνοντας τον πυθμένα της θάλασσας σαν τη δέσμη σε σχήμα ανεμιστήρα ενός φακού. Οι πλευρικές σαρώσεις αναζητούν με σταθερές ταχύτητες και σε ευθείες γραμμές, επιτρέποντας στο πλοίο να χαρτογραφήσει τον πυθμένα του ωκεανού καθώς ταξιδεύει».

Ωστόσο, το σόναρ πλευρικής σάρωσης δεν μπορεί να μετρήσει το βάθος, επομένως χρησιμοποιείται συχνά σε συντονισμό με άλλα εργαλεία για τη δημιουργία μιας πιο εκτεταμένης έρευνας στον πυθμένα του ωκεανού, δήλωσε η NOAA.

πηγή: news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση