Ένα χωριό στην Ολλανδία με κατοίκους μόνο με άνοια!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 11:12 Ένα χωριό στην Ολλανδία με κατοίκους μόνο με άνοια!

Ένα μικρό χωριό στην Ολλανδία, κοντά στο Άμστερνταμ κατοικείται από ανθρώπους που πάσχουν από άνοια, οι οποίοι υπό την επίβλεψη ειδικών απολαμβάνουν ανέσεις πκαθημερινότητας που είχαν στερηθεί στην ζωή τους στην πόλη.

Το χωριό Χόγκεβικ βρίσκεται σε προάστιο του Άμστερνταμ και χρηματοδοτείται από την ολλανδική κυβερνηση. Στόχος της παραμονής των κατοίκων στο χωριό, είναι να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Οι κάτοικοι κινούνται ελεύθερα παντού, πηγαίνοντας σούπερ μάρκετ ή κάνοντας ψώνια στα καταστήματα.

Το πρωτοποριακό χωριό διαθέτει γραφικά αρχοντικά, με χώρους ψυχαγωγίας όπου η μουσική παίζει βασικό ρόλο, ενώ οι άνθρωποι με άνοια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Μοιάζει με μια τυπική ολλανδική πόλη, υπάρχει ένα εστιατόριο, ένα θέατρο, μια παμπ και μερικά γραφικά διώροφα τούβλινα αρχοντικά. Πολλοί από τους κατοίκους δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι ζουν στο πρώτο «χωριό της άνοιας» στον κόσμο. Οι δε επισκέπτες είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν τους ασθενείς από το προσωπικό που φορά κανονικά ρούχα.

Η Ανέτε Μπόσχερ διαγνώστηκε με αλτσχάιμερ πριν από έξι χρόνια και είναι κάτοικος εδώ και εννέα μήνες. Ο σύζυγος της Χέερτ, δήλωσε ότι η απόφαση να πάνε στο Hogeweyk ήταν εύκολη. «Είδα έναν ανοιχτό χώρο, διακοσμημένο με λουλούδια, με χαλαρή ατμόσφαιρα όπου οι άνθρωποι περπατούσαν ή κάθονταν σε μια βεράντα πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι», είπε. «Για να είμαι ειλικρινής, εκείνη τη στιγμή είχα ήδη κάνει την επιλογή μου».

Από το 2009, το Hogeweyk, το οποίο βρίσκεται στο προάστιο Weesp του Άμστερνταμ, έχει ως στόχο να «χειραφετήσει τα άτομα που ζουν με άνοια και να τα εντάξει στην κοινωνία», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Η κοινότητα, η οποία χρηματοδοτείται από την ολλανδική κυβέρνηση και εξυπηρετεί σήμερα 188 κατοίκους σε 27 σπίτια, σηματοδότησε μια εξέλιξη από τα παραδοσιακά γηροκομεία.

Το Χόγκεβικ είναι στελεχωμένο με ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές, γιατρούς ψυχολόγους και φυσικοθεραπευτές που είναι επιφορτισμένοι με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.

Πηγή: bestnews.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση