Διακοπή για τις 19 Δεκεμβρίου στη δίκη Μπελέρη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 19:39 Διακοπή για τις 19 Δεκεμβρίου στη δίκη Μπελέρη

Διεκόπη για τις 19 Δεκεμβρίου η δίκη του δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη, την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα δηλώνει στο ethnos.gr, πως «ζούμε μια δικτατορία του Ράμα».

Σύμφωνα με το δήμαρχο της Χειμάρας: «Αν είχαμε εισαγγελία αντικειμενική και αμερόληπτη θα είχα όλη τη διάθεση να απαντήσω ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμπιστοσύνη λόγω του ότι έχει απορρίψει όλα τα αιτήματά μας και άρα δεν θα απαντήσω στις ερωτήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αλβανικές Αρχές, ο Διονύσιος Άλφρεντ Μπελέρης, κατηγορείται για το ποινικό αδίκημα «Ενεργητική διαφθορά σε εκλογές», που τελέστηκε σε συνεργασία, που προβλέπεται από το άρθρο 328 και 25 Π.Κ.

Σαλί Μπερίσα: «Ζούμε μια δικτατορία του Ράμα» - Τι λέει για Μπελέρη και ελληνοαλβανικές σχέσεις

«Δεν λειτουργεί η δημοκρατία στην Αλβανία. Ζούμε σε μια τυπική ναρκοδικτατορία που έχει επιβάλει ο Ράμα. Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια ενός ανθρώπου, στα χέρια του Έντι Ράμα. Και η υπόθεση Μπελέρη είναι μια απτή απόδειξη» λέει στο ethnos.gr o πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα στον απόηχο της δίκης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας.

Αλλά και λίγες μέρες μετά τις εικόνες στο αλβανικό κοινοβούλιο κατά την διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2024 που έκαναν τον γύρο των δελτίων ειδήσεων και του διαδικτύου με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να πετούν καπνογόνα, προκαλώντας μια μικρή φωτιά στη μέση του κοινοβουλίου σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εμποδίσουν την ψήφισή του.

Καθισμένος στο ψηλοτάβανο γραφείο του στο κέντρο των Τιράνων με φόντο την φωτογραφία της Μητέρας Τερέζας και θέα από την μια πλευρά την καθολική εκκλησία και από την άλλη ένα πανύψηλο τζαμί ανεβάζει τον τόνο της φωνής του και επιστρατεύει τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Σάμουελ Χάμινγτον-που έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του περί μιας  μεταψυχρομπολεμικής παγκόσμιας τάξης-προκειμένου να εξηγήσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία.

«Ο Χάμιγκτον ταξινόμησε τις δικτατορίες, χαρακτηρίζοντας τις δικτατορίες του όχλου ως από τις χειρότερες. Είναι αλήθεια ότι η Αλβανία είναι μια δικτατορία του όχλου» λέει ο κ. Μπερίσα. Ο πρώην πρωθυπουργός που ήταν και ο πρώτος μετακομμουνιστής πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997 καλεί μάλιστα τους Αλβανούς πολίτες να σταθούν σθεναρά όρθιοι, σημειώνοντας ότι «οι δικτατορίες πέφτουν μόνο από τους πολίτες».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Μπελέρη επιμένει ότι είναι μια τυπική πολιτική υπόθεση, προσθέτοντας ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ένοχος ο νεοεκλεγείς δήμαρχος. «Είναι μια υπόθεση που έτσι όπως εξελίσσεται παραβιάζει το Σύνταγμα και τους Αλβανικούς νόμους. Η δικαιοσύνη δεν σχετίζεται με το δικαίωμα του Μπελέρη να ορκιστεί. Για αυτό και θα πρέπει να ορκιστεί. Είναι ένα διαδικαστικό θέμα και θα έπρεπε να του δοθεί η άδεια ορκωμοσίας. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Έχω κρυστάλλινα ντοκουμέντα ότι η υπόθεση ήταν στημένη, και ότι ο μάρτυρας στον οποίο βασίστηκε η δίωξη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων αμείφθηκε για τις υπηρεσίες του με 7.000 ευρώ. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι ήταν μια προβοκάτσια παλιού αστυνομικού είδους εναντίον του. Αργότερα βρήκα ξεκάθαρα δεδομένα ότι υψηλόβαθμοι διευθυντές της αστυνομίας και ένας πληροφοριοδότης ήταν αναμεμειγμένοι αποστολές».

Ο ντε φάκτο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα υπογραμμίζει ότι ο Έντι Ράμα δεν τον αφήνει να ορκιστεί «γιατί δεν θα μπορεί σε αντίθετη περίπτωση να αρπάξει τα φιλέτα της Χιμάρας από τους αγρότες της περιοχής και να φτιάξει τον παράδεισο που θέλει».

Εκτιμά ότι πιθανόν η εξέλιξη της υπόθεσης Μπελέρη να επηρεάσει και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα έχει την πλειοψηφία. «Η εσωτερική κυριαρχία της χώρας μπλοκάρεται γιατί ο Ράμα δεν θέλει να ερευνηθεί» και ζητά να «αποκατασταθούν τα συνταγματικά δικαιώματα της αντιπολίτευσης και των μελών της που παραβιάστηκαν από την πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ethnos.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση