Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν το Σάββατο – Δεν αποκλείεται επίσκεψη και στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 17:13 Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν το Σάββατο – Δεν αποκλείεται επίσκεψη και στην Αθήνα

Στην Τουρκία θα πάει το Σάββατο (6.1.2024) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται να έρθει και στην Αθήνα.

Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία. Ούτε και ο Χακάν Φιντάν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες από τη μεριά του για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος φαίνεται να ετοιμάζει νέα περιοδεία σε χώρες – συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, τον τελευταίο καιρό η Τουρκία δέχεται «ασφυκτική πίεση» από τις ΗΠΑ για να σταματήσει την καθυστέρηση και να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO. Το ζήτημα αυτό έχει συνδεθεί πλέον άμεσα με την πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Άγκυρα.

Όπως ανέφερε χθες και το onalert.gr, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένας Αργύρη, οι ΗΠΑ «έπαιξαν το χαρτί» της πώλησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, αν καθυστερήσει κι άλλο η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο.

«Αν καθυστερήσετε, θα δώσουμε τα F-35 στην Ελλάδα», είναι το μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα. Μένει να δούμε τι θα περιλαμβάνει η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα το Σάββατο και αν θα υπάρχουν εξελίξεις ή ανακοινώσεις για την πώληση των μαχητικών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Με νέα ανάρτησή της, η Λένα Αργύρη ανέφερε ότι δεν αποκλείεται και επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν θα την κάνει πριν ή μετά αυτή στην Άγκυρα, καθώς «το πρόγραμμα αλλάζει διαρκώς τις τελευταίες ώρες».

«Στην Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί τα επόμενα 24ωρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν στο πλαίσιο ταξιδιού στην περιοχή. Στο πρόγραμμα-το οποίο αλλάζει διαρκώς τις τελευταίες ώρες-είναι κ η Τουρκία. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν είναι σίγουρη επίσκεψη στο Ισραήλ. Όλα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή».

Με πληροφορίες από onalert.gr

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση