Εκλογές 2023: Ανατροπές με την κατανομή εδρών στη Στερεά Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 10:20 Εκλογές 2023: Ανατροπές με την κατανομή εδρών στη Στερεά Ελλάδα

Ανατροπές με την κατανομή εδρών στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και την Αιτωλοακαρνανία προβλέπει άρθρο του Γιώργου Μπουρδάρα που φιλοξενείται στην εφημερίδα "Καθημερινή"

Βάσει του σεναρίου πως στην προσεχή αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής οδεύουμε προς επτακομματική Βουλή και το οποίο βασίζεται στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, φαίνεται πως θα έχουμε συγκριτικά με την αναμέτρηση του 2019, αλλά και με το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, αλλαγές και ανακατατάξεις σε πολλά επίπεδα.

Στη Φθιώτιδα η Ν.Δ. ανακτά σε μεγάλο βαθμό την ισχύ της σε έδρες (το 2019 είχε τέσσερις, έγινε όμως τετραεδρική και στις κάλπες της απλής αναλογικής πήρε μόνο μία), με τα προγνωστικά να κάνουν τώρα λόγο για αύξηση κατά δύο. Έτσι εκτός από τον Χρήστο Σταϊκούρα, που εκλέχτηκε την 21η Μαΐου, όλα δείχνουν ότι επανεκλέγονται ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιώργος Κοτρωνιάς, με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, να χάνουν την έδρα που πήραν στις πρόσφατες εκλογές με την απλή αναλογική. Τα δύο αυτά κόμματα, ενώ το 2019 δεν είχαν έδρα σε στη Φθιώτιδα, τη νύχτα της 21ης Μαΐου χαμογελούσαν, βλέποντας να αποκτούν από μία.

Στη Βοιωτία παρέμεινε μεν ίδια η κατανομή εδρών, αλλά εκεί η Ν.Δ. «έπαθε» ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας: αντί του Ανδρέα Κουτσούμπα εκλέγεται για πρώτη φορά ως πρώτος σε ψήφους ο Ελ. Κτιστάκης. Για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επανεκλέγονται αντιστοίχως η Γιώτα Πούλου και ο Γ. Μουλκιώτης.

Στην Εύβοια, η οποία εκπροσωπείται από έξι έδρες στην εθνική αντιπροσωπεία, αλλαγές δεν υπάρχουν, εκτός από την τελευταία εξ αυτών. Ειδικότερα, η Ν.Δ. διατηρεί τις δύο έδρες της 21ης Μαΐου (είχε τρεις το 2019), εκλέγοντας τους Αθ. Ζεμπίλη και Συμεών Κεδίκογλου του Βασιλείου, ο ΣΥΡΙΖΑ τη μία έδρα που κρατάει ο Συμεών Κεδίκογλου του Αγγέλου, το ΠΑΣΟΚ (το οποίο διπλασίασε τα ποσοστά του και απέχει μόλις τρεις μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέρρευσε από το 34,91% στο 18,85%) εκλέγει την Αικατερίνη Καζάνη, ενώ με το ΚΚΕ επανεκλέγεται ο Γ. Μαρίνος. Η έκτη έδρα της περιφέρειας αλλάζει χέρια και φαίνεται να πηγαίνει από την Ελληνική Λύση (στις κάλπες της απλής αναλογικής εκλεγόταν ο Β. Αρμόνης) στην Πλεύση Ελευθερίας. Στον εκεί συνδυασμό του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής είναι η ίδια. Ωστόσο, αν επιλέξει να μην κρατήσει την έδρα, τότε αυτή θα περάσει στον μελισσοκόμο Αλεξ. Δρακούλη, που τοποθετήθηκε στη θέση της πρώτης σε ψήφους στις 21.5 Μαρίας Σταράντζη. Είναι μία από τις περιπτώσεις στις οποίες η κ. Κωνσταντοπούλου προέβη σε αλλαγές, προκαλώντας, ως γνωστόν, έντονες διαμαρτυρίες στο κόμμα.

Στην Αιτωλοακαρνανία το σενάριο αφορά την απώλεια μιας έδρας από τον ΣΥΡΙΖΑ που πηγαίνει στη Ν.Δ., παρά τη μικρή μείωση των «γαλάζιων» ποσοστών (από 40,95% τo 2019, σε 39,48%). Ετσι, μένει εκτός ο Γρ. Θεοδωράκης, που εκλεγόταν για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη θέση του επανεκλέγεται ο Σπ. Λιβανός. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την έδρα του, η οποία όμως περνάει στη νέα βουλευτή Χριστίνα Σταράκα, αφήνοντας εκτός Βουλής τον πρώην βουλευτή Δημ. Κωνσταντόπουλο. Σταθερό και το ΚΚΕ με τη μία έδρα και επανεκλογή του Ν. Παπαναστάση. Πέραν τούτων και σε ό,τι αφορά τον χώρο «δεξιά της Δεξιάς», σημειώνεται η ανάδειξη της Νίκης σε πέμπτη δύναμη με ποσοστό 3,03% (στις εκλογές του 2019 τη θέση αυτή είχε πάρει η Χρυσή Αυγή με 2,74%) και έτσι βρέθηκε πάνω από την Ελλ. Λύση, αν και το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου κατέγραψε κέρδη, ανεβαίνοντας από το 1,69% στο 2,51%.

Πηγή: "Καθημερινή"

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση