Αφιέρωμα στην τέχνη - Αφιέρωμα στον δικό μας Γιάννη Κουτροζή-Yiannis Cutrozis

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 12:25 Αφιέρωμα στην τέχνη - Αφιέρωμα στον δικό μας Γιάννη Κουτροζή-Yiannis Cutrozis
Γράφει
η Λίλη Τσώνη
μέλος:
The Literary London Society,
Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών,
Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων

Homage στο Γιάννη Κουτροζή, τον Λαμιώτη εικαστικό και πολύ καλό φίλο, του οποίου τα έργα ΑΞΙΕΣ και ΠΟΡΕΙΑ έχουν τυπωθεί σε κάρτες από τους Les Artistes et Maitres du XXe siecle, στο Παρίσι, και από το Who's who In International Art στη Λωζάνη, ενώ οι Αξίες και απαξίες του μπήκαν στο Χρυσό Βιβλίο των Συλλεκτών, στο Παρίσι... και έργα του έχουν πάρει μέρος σε γνωστές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο διακριτικός και πάντα ουσιαστικός, ποιοτικός και χαρισματικός ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος, ο Λαμιώτης εικαστικός Γιάννης Κουτροζής έκανε πρόσφατα μια επαναληπτική παρουσίαση με τα έργα του maestri (ιταλικά) ή Δάσκαλοι.

Και ξαναθυμηθήκαμε το τρίπτυχο, αν μπορώ να το πω έτσι, των maestri του Γιάννη Κουτροζή με γλυπτά, ζωγραφική και το ομώνυμο δίγλωσσο βιβλίο του, γραμμένο στα ελληνικά και ιταλικά.

Βιβλίο, που αποτελεί ένα αυστηρά πρωτότυπο και ξεχωριστά κομψό εικαστικό-λογοτεχνικό αριστούργημα, με γραφή φανερά επηρεασμένη όχι μόνο από τις πολύτιμες γνώσεις του δίπλα στον Γιάννη Βογιατζή, ή στην Accademia Di Belle Arti di Roma, στο Εργαστήριο του Monranarini & Trotti και στο Istituto di Tecnologia dell' Architettura στη Ρώμη, μα και από τον ίδιο του τον πολύπλευρο χαρακτήρα και το ασυμβίβαστο πνεύμα του, που εκείνη τη φορά κάλπασε στους ρυθμούς του προσωπικού του θαυμασμού και της αγάπης του για τους maestri, τους Δασκάλους, τους δασκάλους της Τέχνης... Και, τελικά, κατάφερε να μας τους συστήσει σε όλους εμάς, με το μοναδικό του τρόπο και στη γραφή.

Η ιδιαίτερη Τέχνη του Γιάννη Κουτροζή και η γραφή του, αναμφίβολα, δεν περνούν απαρατήρητα. Ούτε ξεχνιούνται. Βέβαια, δεν θα πω περισσότερα, θα αφήσω τις εικόνες από την πρόσφατη έκθεσή του στον πολυχώρο του Studio Project Photography να μιλήσουν, μαζί με μερικές σελίδες από το maestri.

Θα θυμίσω όμως, ότι ο Γιάννης Κουτροζής έχει χαρίσει γλυπτά του στην πόλη της Λαμίας και βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, "Αλέκος Κοντόπουλος", γλυπτά που φιλοτέχνησε τιμώντας τον πατέρα του. Επίσης, ένα ακόμη γλυπτό του βρίσκεται στον κήπο του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας, στον υπερυψωμένο κήπο του, μπροστά από το κτίριο με την Αίθουσα Συναυλιών Αλέξανδρος Αινιάν.

Λ. Τ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση