«Κλείδωσαν» θέσεις δημοτικών αστυνομικών για το Δήμο Λαμιέων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022 09:28 «Κλείδωσαν» θέσεις δημοτικών αστυνομικών για το Δήμο Λαμιέων

Και για τρεις ακόμη δήμους σε όλη τη Στερεά Ελλάδα…

1.264 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία έχει ανακοινώσει για το 2023 ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι οποίες θα προκηρυχθούν με το καθεστώς μοριοδότησης που περιγράφονται στο νέο νομοσχέδιο που αφορά τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της.

Το νομοσχέδιο που έχει στόχο την επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας και την επιχειρησιακή αναβάθμισή της στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας και με διευρυμένες αρμοδιότητες, φέρει τον τίτλο «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο aftodioikisi.gr, από τις παραπάνω θέσεις οι 213 έχουν «κλειδώσει» από 34 δήμους που ήδη έχουν καταθέσει αιτήματα το προηγούμενο διάστημα για την πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών και έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και συμπεριληφθεί, στο συνολικό προγραμματισμό των μόνιμων προσλήψεων του 2023 στο δημόσιο τομέα.

Μέσα στους 34 δήμους είναι και ο Δήμος Λαμιέων, ενώ από το σύνολο των Δήμων της Στερεάς, υπάρχουν ακόμη τρεις (3). Αλφαβητικά:

1) Αλεξανδρούπολης

2) Αλιάρτου – Θεσπιέων

3) Βύρωνα

4) Γλυφάδας

5) Διονύσου

6) Δίου & Ολύμπου

7) Δυτικής Αχαϊας

8) Ελευσίνας

9) Κάσου

10) Ιεράπετρας

11) Ιστιαίας – Αιδηψού

12) Καλαμαριάς

13) Κηφισιάς

14) Λαμιέων

15) Λεβαδέων

16) Λυξουρίου

17) Μεγανησίου

18) Μονεμβασιάς

19) Μυτιλήνης

20) Νέστου

21) Νικολάου Σκουφά

22) Παπάγου – Χολαργού

23) Πειραιά

24) Περάματος

25) Πύλου – Νέστορος

26) Ραφήνας – Πικερμίου

27) Σιθωνίας

28) Σίφνου

29) Σπάρτης

30) Σπετσών

31) Σύρου

32) Τριπόλεως

33) Φιλοθέης – Ψυχικού

34) Χανίων

Το Νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό στο σώμα αποτελεί η εισαγωγική εκπαίδευση που περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών που παρέχεται από την ΕΛΑΣ και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και να ασκούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, ενώ θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ.

Στο νομοσχέδιο καθορίζονται ιεραρχικά οι βαθμοί του προσωπικού, το πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης, η διαδικασία βαθμολογικών προαγωγών και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων (τυπικά προσόντα, πραγματική υπηρεσία στο δημόσιο και άσκηση καθηκόντων ευθύνης σε οργανικές μονάδες της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και συνέντευξη).

Οι τρεις κατηγορίες αρμοδιοτήτων

Οι αρμοδιότητες διακρίνονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου και τον αριθμό του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται απλές αρμοδιότητες όπως ενδεικτικά ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, η επίδοση εγγράφων κλπ.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά την τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, τα ζώα συντροφιάς και το υπαίθριο εμπόριο. Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται ο έλεγχος νομιμότητας στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων κά, η ηχορύπανση, η κοινή ησυχία και η λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, εποχικών υπαίθριων αγορών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και η τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, απλούστευσης της λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων και αντιμετώπισης ζητημάτων προσωπικού του δημοσίου τομέα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χορήγηση άδειας προγεννητικού ελέγχου σε κυοφορούσες υπαλλήλους του Δημοσίου και η επέκταση της παροχής δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής και σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε ορεινούς, νησιωτικούς δήμους.

Επεκτείνεται επίσης στο σύνολο των περιφερειακών συμβούλων η αποζημίωση για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, της οικονομικής επιτροπής και των λοιπών διοικητικών επιτροπών.

Τέλος, οι υπάλληλοι δήμων και περιφερειών που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν δικαιούνται μετάθεσης ή απόσπασης για τους δύο επόμενους κύκλους κινητικότητας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση