Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση απορρίπτει πλέον τον Δείκτη Μάζας Σώματος ως μέτρο βάρους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 15:23 Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση απορρίπτει πλέον τον Δείκτη Μάζας Σώματος ως μέτρο βάρους

Μία σημαντική αλλαγή σηματοδοτεί η σύσταση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης προς τους γιατρούς και τους διαιτολόγους, αλλά και προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, σχετικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Στις 14 Ιουνίου 2023, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση υιοθέτησε μια νέα στρατηγική, και κάλεσε τους γιατρούς να μην δίνουν έμφαση στο ρόλο του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στην κλινική πράξη.

Η δήλωση της AMA, της μεγαλύτερης ένωσης που εκπροσωπεί τους γιατρούς των ΗΠΑ, επιφέρει αλλαγές στον τρόπο της ιατρικής διαχείρισης της παχυσαρκίας.

Με πάνω από το 40% των Αμερικανών να έχουν παχυσαρκία με βάση τον ορισμό του ΔΜΣ, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να έχουν ευρείες επιπτώσεις στη φροντίδα των ασθενών.

Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι μια μέτρηση που λαμβάνεται διαιρώντας το σωματικό βάρος σε κιλά με το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο: Βάρος (κιλά) ÷ [ύψος (μέτρα)]2

Η μέτρηση αναπτύχθηκε για να εκτιμήσει ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος ανάλογα με το ύψος ενός ατόμου, δεδομένου ότι τα ψηλότερα άτομα τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο.

Κατηγοριοποίηση του ΔΜΣ  

  • Ελλιποβαρής < 18,5
  • Φυσιολογικό βάρος 18,5 – 24,99
  • Υπέρβαρος 25 – 29,99
  • Παχυσαρκία τύπου І 30,0 – 34,99
  • Παχυσαρκία τύπου ІІ 35,0 – 39,99
  • Παχυσαρκία τύπου ІІІ ≥ 40,0

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος ξεκίνησε να χρησιμοποιείται τη δεκαετία του 1990 μετά την υιοθέτηση της μέτρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως επίσημου δείκτη ελέγχου για την παχυσαρκία .

Είναι εύκολος στη μέτρηση και φθηνός στον υπολογισμό, επιτρέποντας την ευρεία εφαρμογή του σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης.

Περιορισμοί

Ωστόσο, ενώ ο ΔΜΣ μπορεί να δείχνει την ποσότητα σωματικού βάρους που αποτελείται από σωματικό λίπος σε μελέτες κατά μέσο όρο μεγάλων ομάδων ανθρώπων, δεν μετρά άμεσα το σωματικό λίπος για ένα άτομο. Επομένως, τα άτομα με τον ίδιο ΔΜΣ μπορεί να έχουν ουσιαστικά διαφορετικό ποσοστό σωματικού λίπους με βάση διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η μυϊκή μάζα, το φύλο και η φυλή.

Μια μεγάλη μελέτη βρήκε μεγάλες αποκλίσεις καθώς οι ενήλικες με ΔΜΣ 25 είχαν ποσοστό σωματικού λίπους που κυμαινόταν από 14 έως 35 % για τους άνδρες και 26 έως 42% για τις γυναίκες.

Τελικά, ο ΔΜΣ δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τμήμα του σωματικού βάρους και πώς το λίπος κατανέμεται στο σώμα. Αλλά αυτή η κατανομή είναι σημαντική επειδή η έρευνα έχει δείξει ότι το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα έχει σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για την υγεία.

Εναλλακτικές λύσεις 

Με την απομάκρυνση από τον ΔΜΣ, η AMA συνιστά εναλλακτικά μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κλινικοί γιατροί για την αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία από το αυξημένο σωματικό βάρος. Προτείνονται διάφορα μέτρα, όπως ο δείκτης σωματικής παχυσαρκίας, η σχετική μάζα λίπους, η αναλογία μέσης προς τους γοφούς και η περίμετρος της μέσης.

Αυτά τα μέτρα προσπαθούν να χαρακτηρίσουν καλύτερα την κατανομή του λίπους στο σώμα, δεδομένων των αυξημένων κινδύνων για την υγεία από το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μετρήσεις από γιατρό ή διαιτολόγο. και ενώ αυτές οι μετρήσεις μπορεί να προβλέψουν καλύτερα τους κινδύνους για την υγεία λόγω αυξημένου βάρους, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση αυτών των παραμέτρων για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση