Γιατί δεν πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα σας πάνω στο καλοριφέρ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 09:56 Γιατί δεν πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα σας πάνω στο καλοριφέρ

Καθώς είμαστε στο χειμώνα, οι περισσότεροι από εμάς αναγκάζονται να στεγνώνουν τα ρούχα τους μέσα στο σπίτι, και πολύ συχνά ακόμη και πάνω στα καλοριφέρ.

Οι ειδικοί στη θέρμανση, όμως, προειδοποιούν ότι αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε προβλήματα υγείας.

 

«Μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση για όσους από εμάς δεν διαθέτουν στεγνωτήριο, αλλά η χρήση του καλοριφέρ για να στεγνώσουμε τα βρεγμένα ρούχα ενέχει ορισμένους κινδύνους για την υγεία», δήλωσε η κυρία Nancy Emery, ειδική σε ζητήματα θέρμανσης από την βρετανική εταιρεία Only Radiators.

Όπως εξήγησε, το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα βρεγμένα ρούχα εμποδίζουν την κυκλοφορία του ζεστού αέρα και έτσι αυξάνεται η υγροποίησή του. Αυτό έχει ως επακόλουθο να αυξάνεται πολύ η υγρασία στο δωμάτιο.

 

Την κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι καθώς τα ρούχα στεγνώνουν στο καλοριφέρ, απελευθερώνουν πρόσθετη υγρασία στον αέρα.

Υπολογίζεται ότι έως και το 87% των ενηλίκων στεγνώνουν τα ρούχα τους εντός του σπιτιού τον χειμώνα. Κάθε πλύση, όμως, περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, τα οποία διαχέονται στο δωμάτιο, αναφέρει ο Dr. David Denning, ομότιμος καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο πανεπιστήμιο και ιδρυτής της Παγκόσμιας Δράσης για τις Μυκητιασικές Λοιμώξεις (GAFFI).

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος, όμως, είναι να πρόκειται για σπόρια του ασπέργιλλου – ενός μύκητα ο οποίος μπορεί με την εισπνοή να εισβάλλει στους πνεύμονες, προκαλώντας τους βλάβες. Η ασπεργίλλωση εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης και ακραία κόπωση.

Μελέτες έχουν δείξει πως όταν στεγνώνουμε τα ρούχα πάνω στο καλοριφέρ αυξάνονται τα επίπεδα της υγρασίας στο σπίτι έως 30%. Αυτό ευνοεί ιδιαιτέρως την ανάπτυξη του ασπέργιλλου (aspergillus fumigates), αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι περισσότεροι από εμάς είτε έχουμε ανοσία στα σπόρια του ασπέργιλλου, είτε υγιές ανοσοποιητικό το οποίο τα καταπολεμά. Οι ασθενείς με άσθμα, όμως, καθώς και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ασπεργίλλωση των πνευμόνων.

Η λοίμωξη αυτή μπορεί να προκαλέσει ανήκεστες και μερικές φορές μοιραίες βλάβες στους πνεύμονες.

πηγή: newsit.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση